20 Април 2024 г. Събота

Две каки, главен прокурор и премиер в един запис

2016-10-23 10:07:04
Близо година след началото на скандала с изтичането на записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, нейната колежка Румяна Ченалова и Момчил Мондешки, вместо отговори има мълчание. От ВСС, от прокуратурата, от представителите на изпълнителната власт, от представтелите на адвокатурата, от медиите. 

Въпросите:
- Кой е направил записите?
- Кой ги разпространява?
- Защо се пускат в моментите, в които се пускат?
- Каква е целта им? срещнаха стена от пренебрежение от отговорните институции.

Опитът на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да повдигне темата, срещна яростна реакция от главния прокурор Сотир Цацаров, който напрактика каза, че не може да бъде питан за това. Той дори намекна, че от разследването няма да излезе нищо, като за причини той посочи пасивността на участниците в разговорите.

Какво показват записите
Мрежа от зависимости. На прокуратурата от волята на изпълнителната власт по схемата: Борисов поръчва - Цацаров изпълнява. Вследствие на това "по веригата" проличава властта на главния прокурор, който може да си позволи и да обещае "завоалиране" на обвинения срещу председател на най-големия окръжен съд и да убеди членове на съвета в това какво трябва да се прави. Всички се опитват да "спасят" Янева. А впоследствие същите тези хора решават, че няма нарушение на етичните правила в действията им. Разказът на бившия председател на СГС разкрива ежедневието на съдебната номенклатура, овладявана от политическата власт.

Проверката за записите във ВСС започна в началото на ноември 2015 година и приключи в началото на януари със становище, че записите са манипулирани.


"Бивол" обещава още записи, главният прокурор - обвинителни актове срещу Ченалова,

но никой не обещава да отговори на висящите въпроси.

Към този момент, в който записите още излизат, "Дневник" се опита да подреди какво се е случило с основните събеседници в тях и с тези, които те споменават. Заради появявата на нови записи в статията ще се допълват новоспоменатите.


Владимира Янева, бивш председател на Софийския градски съд, беше отстранена на 19 февруари 2015 година по искане на главния прокурор Сотир Цацаров заради разследването "Червеи". От записите се разбира, че той я предупреждава, че ще иска тя да бъде освободена. Тя не напусна съдебната системата. Срещу нея започна дисциплинарна проверка, която е спряна заради висящото дело за разработката "Червеи". По него на първа инстанция Янева получи условна присъда. В мотивите си съдия Иван Коев отбелязва, че прокуратурата е пропуснала да повдигне адекватни обвинения срещу Янева. Бившият председател на съда спря да отговаря на телефона си. 

Какво казва за записите: Че не си спомня подобни разговори, но записът бил манипулиран. Тя отказва очна ставка с Ченалова.


Румяна Ченалова, уволена от съдебната система (решението не е влязло в сила): Срещу нея започнаха две досъдебни производства, за които стана известно в началото на 2015 година, малко след отстраняването й. По едно от тях дори тя беше задържана, а прокуратурата поиска и постоянен арест. И по двете разследвания срокът за работа е удължен до края на тази година. Ченалова казва, че на практика по тях нищо не се върши. Преди време тя иска от съда да й отмени забраната да напуска страната, което съдът прави с уточнението, че такава забрана не се налага заради намаления интензитет на работата на разследващите.

Какво казва за записите: Ченалова е единствената, която публично говори за записите. Тя си спомня за разговорите, в които говори рядко. След нейното изслушване във ВСС, тя заяви:
"Тези записи показват ужасяваща девиация на обществените отношения. Защото показват една системна намеса и обвързаност на изпълнителната със съдебната власт. Но - не за съжаление, а за радост - медиите се интересуват от този скандал. Защото знаем, че подобни скандали със записите на "Ало... как беше - Таньо" (има предвид "Ало, Ваньо" с шефа на митниците Ваньо Танов, б.р.) и записите Кокинов-Мирослав Найденов-Бойко Борисов потънаха по старото правило "всяко чудо за три дни".

Момчил Мондешки, адвокат от Казанлък, осъждан за документни престъпления. Бил е забелязван многократно от съдии в кабинета на председателката на съда Владимира Янева през годините на нейното председателство. В доклада от извършената от ВСС проверка в съда е записано: "От данните, които се събраха в хода на проверката, фактите, които съдиите по време на изслушването съобщиха, делата, които е разглеждала Ченалова, в частност делото "Белведере" и несъстоятелността на БДЖ, както и проверката на личните дела на лицето Момчил Мондешки, навеждат на извода, че както Ченалова, така и служителите от администрацията на съда, в частност Катя Гърнева, са имали близък контакт с адвокат Момчил Мондешки. За лицето Момчил Мондешки, за който се събраха данни, че свободно е контактувал както със съдии, така и със служители от съда, ще стане реч по-надолу в доклада, но очевидно тази личност има отношение към нарушенията, извършени от Румяна Ченалова в качеството й на съдия по конкретни търговски дела."

Висшият съдебен съвет така и не успява да се свърже с адвокат Мондешки. През седмицата от новосформираната организация на адвокати за реформа се обърнаха към Висшия адвокатски съвет с искане за проверка на участието на Мондешки в разговорите и становище дали той не е нарушил етичните правила.

Кучето: В записа се чува кучешки лай. Според главният прокурор това е единственият добросъвестен участник в разговорите


Бойко Борисов, премиер.
За него в разговорите Янева разказва, че:

  • - Настоявал пред главния прокурор Сотир Цацаров "Янева" да бъде опраскана. Негов човек в съвета бил Димитър Узунов, а Георги Колев можел да му се обади.
    - При Борисов се играят карти по специален начин. "Аз съм имала честта да играя на карти и той беше на моя страна, демек седеше ми зад гърба, диша ми във врата и ми помагаше да биеме останалите" – обяснява Янева в един от епизодите и продължава. "Дори да не ги бием се счита, че сме ги били";

За записите Борисов казва:
"Не мога да обръщам внимание на две каки, които са се събрали и си говорят", заяви Борисов през ноември 2015 година


Сотир Цацаров, главен прокурор
Според Янева той й се обажда ден, за да я предупреди,че ще поиска отстраняването й, ден преди да го направи. Освен това в личен разговор той й обещава да завоалира нещата, така че да излезе, че тя е била подведена.
Янева: Той казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията и ги каза всичките тези неща. Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат. И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели.

От разговорите още се разбира, че "Делян" е говорил и с Цацаров, и с премиера Бойко Борисов, но не е успял да повлияе.

Какво казва за записите: Цацаров неколкократно нарича скандала "сценарий". Той отрича да е получавал нареждания от премиера във връзка с разследването срещу Янева и твърди, че е комуникирал с нея само в качеството й на председател.


Георги Колев, председател на Върховния административен съд

За него Янева казва, че винаги може да се обади на Борисов. В деня, в който Цацаров иска отстраняването на Янева, Колев предлага тя да бъде изслушана. Нещо непознато за практиката на ВСС при отстраняване на магистрати. Той й докладва от заседанието

Какво казва за записите: "Моето становище е ясно - вижте протокола от заседанието / за отстраняването на Янева - бел. ред./. Оттам нататък всякакви твърдения че съм звънял или незвънял на когото и да е нямат никакво значение и няма да ги коментирам."


Ясен Тодоров, член на ВСС, председател на етичната комисия
За него Янева казва, че й е звъннал на 17 февруари:

"Влади, трябва да се видим". Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!". За него и за Димитър Узунов, Янева казва, че са "най-здрави хора от съвета". Двамата души, които държат съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в съвета. И той праща при тях.

Какво казва Ясен Тодоров за записите: Последният му коментар пред "Дневник" е че това е "активно мероприятие". В началото на скандала той заяви:

"Представен съм като някаква супер силна и влиятелна фигура... Аз благодарих на сайта "Биволъ", че така ме издигнаха в очите на жена ми, защото тя като прочете този запис каза: "Аз мислех досега, че ти си един смотаняк, а ти си един много сериозен човек", каза Тодоров пред Би Ти Ви. След това заяви, че записите са незаконни и обвини сайта "Бивол", че са рекетьори.

Пред етичната комисия, която по предложение на Тодоров се самосезира по случая, той казва 

"..това е един сценариий, който цели абсолютно дестабилизиране на държавата. Главната негова цел са лица - главният прокурор и министър-председатлят. Това се потвърждава и от призива на сайта "Биволъ" - довечера да се прави протест пред сградата на Съдебната палата с искане за оставката на главния прокурор и разпискане на съвета. Това се потвърждава от факта, че в тази организация, която организира този протест е финансово подпомаган от Атанас Чобанов, който е главен редактор на "Биволъ". Това са официални данни, които не са клюки." Тодоров си прави отвод от проверката, която не откри нарушения.


Димитър Узунов, член на ВСС

Представен от Янева като човекът на Бойко Борисов в съвета. От записа се разбира, че той й е звънял, за да й предаде думи от премиера и да я увери, че няма от какво да се притеснява.
И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15 000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото са толкова бройките, на година са по 5000.
Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов. Имаш ли Вайбър? Викам, имам Вайбър. 
Нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря. 
Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: току-що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш да не се притесняваш.

Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: "И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка." 

Какво казва за записите: Че са сценарий


Милка Итова, председател на комисията по атестирането и Теодора Дренска, (адвокат, бивш депутат от НДСВ)
Председателят на комисията по атестирането, а преди ВСС и съдия в Софийски градски съд Милка Итова е един от членовете на съвета, които разбира по-рано, че Янева ще бъде отстранена. Бившия председател на СГС разказва как Итова е един от членовете на съвета, свикани на спешна среща от Цацаров, за да им съобщи, че ще иска отстраняването на Янева.

Владимира Янева: "И, снощи. Главният прокурор звъни. Аз разбирам, че имало някаква среща на Съвета, която е била оня ден. На която среща главният прокурор им го е казал това нещо. Обаче им е казал да мълчат, да не казват, че трябва да ми гласуват отстраняването.

Те са били малка група. Не мога да ти кажа колко души. Но примерно тия, които са най-мои хора: Светла Петкова, Мария Кузманова не са били поканени.

Милка Итова е била, обаче са и казали, че просто ако си отвори устата ще стане страшно.
И се е коментирало това, че ми се иска отстраняването и, че те трябва да ме отстранят.
На Жоро Колев са се обадили в 6 вечерта и са му казали, че има такава среща и той е казал: "Хубаво де, вие сега ли се сетихте да ми кажете?" Нали в смисъл: Аз в 6 вечерта сега тепърва къде да идвам? Трябваше да ми кажете по-рано като сте се разбрали.
И, снощи, може би 7-8 беше, звъни ми главния прокурор, от вътрешния си номер, значи не си беше тръгнал от работата и ми казва: Искам да го чуеш от мене, а в същия момент Милка Итова се вижда с една наша обща приятелка, тази Теди Дренска
И казва на Теди Дренска: много съм притеснена, не знам какво да правя. Сотир каза, че образува производство срещу нея, ще и иска отстраняването. И тя ми звъни естествено и вика: Влади, аз не можах да не ти кажа. И дойде и ми го каза и аз вече подготвена.

Какво казват за записите: Не е известно

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати