20 Април 2024 г. Събота

Студен душ за ГЕРБ, Борисов казва дали подава оставка след седмица, световните медии следят отблизо президентските избори у нас...

2016-11-07 08:37:19

Изборните резултати са водеща тема за вестниците в понеделник.

"Гласовете от чужбина решават изборите? При почти 100% преброени протоколи от социологическите агенции разликата между Румен Радев и Цецка Цачева е около 1%, казват почти всички, които броиха. Никой от тях обаче не се занимавал с гласовете от чужбина. Възможно е те да обърнат този резултат. В Турция например около 40 % от гласовете са за Цачева, твърдят анализатори, позовавайки се на изследвания на терен. Резултатите от Европа и САЩ също са неизвестни." - в. "24 часа".

"Ген. Румен Радев (БСП) получава 24.9% от гласовете срещу 22 на сто за Цецка Цачева (ГЕРБ), показват данни на "Галъп интернешънъл" при 100% извадка от паралелното преброяване. За Красимир Каракачанов ("Обединени патриоти") са гласували 15.4%, а след него е Веселин Марешки с 11.7% от гласовете, съобщи социологът Живко Георгиев пред БНТ. В 100-процентовата извадка на "Галъп" кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков изпревари Пламен Орешарски и за него са гласували 6.1% срещу 6% за подкрепения от ДПС кандидат. Живко Георгиев посочи, че теѝзи резултати не са окончартелни, тъй като предстои излизането на данните от чужбина. За Ивайло Калфин (АБВ) са гласували 3.2%, а за Татяна Дончева ("Движение 21" - НДСВ) - 1.8 на сто. Вариантът "Не подкрепям никого" е избран от 5.8% от гласоподавателите. Според данните на "Галъп" активността на референдума е била 47.7%." - в. "Дневник".

"Разликата между първия и втория в надпреварата за президентските избори - Румен Радев (БСП) и Цецка Цачева (ГЕРБ) е 3%, сочат данните на социологическата агенция "Алфа рисърч" при паралелното преброяване на 95% от гласовете. Според тях Радев е получил подкрепата на 25 на сто от избирателите, а Цачева - 22.1 %. Следват Красимир Каракачанов с 14.9%, Веселин Марешки с 10.9, Пламен Орешарски - 7.1%, Трайчо Трайков - 6%, Ивайло Калфин - 3.4%, Татяна Дончева - 1.8%. Възможността "Не подкрепям никого" е избрана от 6 на сто от избирателите. Активността на референдума е 50. 3%, според данните на "Алфа рисърч"." - в. "Дневник".

"Тази вечер започна промяната и вярваме, че в края на другата седмица тя ще бъде факт. Благодарим ви, че не се поддадохте на страхове. Искам да благодаря на симпатизантите. Прекрасна работа, прекрасна кампания. Искам да поздравя и нашите кандидати - Румен Радев. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференцията в НДК. Това беше една кампания очи в очи с народа. Те чуха какво иска народът. Не сме водили преговори и разговори с други политически разговори за подкрепа оставаме на същата позиция и за втори тур... Двойка президент и вице президент, които ще ни гарантират сигурност, равноправни взаимноотношения. Пълна мобилизация за следващата седмица", завърши Нинова." - в. "Стандарт".

"Ако резултатът от изборите не е добър, това подлежи на разнопосочно тълкуване, каза Томислав Дончев от ГЕРБ, предаде БНТ. На въпрос ще има ли предсрочни парламентарни избори, той отговори: Няма нищо страшно в демократичните процедури, демокрацията не може да се предозира, както е с антибиотика." - в. "24 часа".

"Българите наказаха с протестен вот ГЕРБ и кандидата й за президент Цецка Цачева - това е големият извод, който може да се направи след първия тур на изборите за държавен глава. Екзитполовете на социологическите агенции веднага след края на гласуването отчетоха между 1% и 4% преднина в полза на Румен Радев, който бе издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП. Той събира между 24% и 26%, което по предварителни сметки сочи приблизително 1 млн. гласа. Цачева е с около 900 000. Финалният резултат ще стане ясен след окончателното обявяване на резултата от ЦИК, но и преди това е ясно, че българите са гласували протестно. Тепърва ще се анализира дали дадените от премиера Бойко Борисов обещания по време на кампанията за оставка при загуба на Цачева са повлияли на резултата. От реакцията на висши функционери на ГЕРБ се разбра, че ще се чакат окончателните данни, за да се реши съдбата на правителството. Малко преди края на изборния ден министрите на Борисов и ръководството на ГЕРБ се събраха в централата на партията в НДК, за да анализират резултатите. Коментарите бяха пестеливи. Финансовият министър Владислав Горанов предпочете да не се съсредоточава върху неуспеха на партията си, а върху това, че БСП от години залага на непартиен кандидат. Според него Радев няма никакъв политически опит и това ще е огромен проблем. Социолози обаче анализираха, че данните показват желание за промяна на статуквото и дори предрекоха, че ГЕРБ няма да получи сегашните 84 депутати при парламентарен вот сега. Подреждането на първите двама кандидати изненада и социолозите, които до последно даваха преднина за Цачева от 4-5 процента. "Най-смелите" прогнози стигаха до победа на кандидата на БСП, но на втори тур. В заплетената ситуация важни за крайното класиране ще са гласовете от чужбина, които не се отчитат от екзитполовете. От особено значение ще е резултатът в Турция. Вотът в югоизточната ни съседка се смята за контролиран от Лютви Местан, а той призова за подкрепа на Цачева. Не е ясно и на кого от кандидатите след първите двама Борисов ще може да разчита при втория тур другата неделя. Особено любопитно е за кого ще призове да се гласува третият в надпреварата Красимир Каракачанов, който постигна резултат от над 13 процента. Избирателната активност в 20 часа бе в диапазона 56%-60%. Цифрите показват, че задължителността на изборите не е имала голям "дисциплинаращ" ефект върху избирателите." - в. "Сега".

Дали изборните резултати ще доведат до оставка на кабинета - това е другата водеща тема с много неизвестност към сегашния момент.

"Настояваме за оставка и извънредни парламентарни избори". Това заяви пред Нова телевизия Румен Петков от АБВ. "Очевидно е, че мандатоносителят е много далеч от общественото доверие, което трябва да има зад себе си, за да провежда тежки и солидни реформи", продължи той. Според него дори и да се обърне вотът и Цецка Цачева да поведе, от АБВ ще продължат да искат оставка на Кабинета." - в. "24 часа".

"Оставката може да я подаде само премиера. Още е много рано за резултатите от чужбина и окончателните резултати. Дали съм министър в оставка - не. От една страна ние сме хора на честа, а когато знаем окончателния резултат тогава ще коментираме. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов. "Правителството не участва в изборите. Няма единна позиция и окончателно решение в ГЕРБ. Тече заседание на изпълнителната комисия. Несериозно е да излиза лидера и да говори, при условие, че след час цифрите може да са други. Позицията на премиера е ясна. Аз коментирам моята позиция - няма смислени аргументи да се подава оставка преди да се видят точните резултати. Тази вечер се навършват точно две години от работата на това правителство", коментира още той..." - в. "Стандарт".

"Моето лично мнение е, че не съм министър в оставка. Имаше остри дебати сред министрите. Моето мнение е, че нямаме окончателни резултати, за да си подадем оставка. Правителството не е участвало в тази кампания, така че то не трябва да избързва да подава оставка", заяви министърът на финансите Владислав Горанов по Нова тв. Той коментира думите на премиера Бойко Борисов, че ако Цецка Цачева не е първа на първи тур, ще подаде оставка. "Нямаме единна позиция и окончателно решение в ГЕРБ дали да подадем оставка след изборите, добави Горанов. Запитан кои от министрите в кабинета са били съгласни правителството да подаде оставка Горанов каза: "Томислав Дончев е на мнение, че трябва да се подаде оставка, аз съм на мнение, че не трябва, а трябва да се направи анализ. Аз не съм убеден, че тези резултати, които в момента са за президент, са достатъчен аргументи ние да оставим зад гърба си всичката работа, която сме свършили през последните две години". "Премиерът си спазва обещанията, ако се наложи, ще подаде оставка. Въпросът за оставката на премиера е негово лично решение, но доколкото го познавам, той ще удържи на дадената дума", каза пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира, че в тези избори е нямало представител на кабинета и затова те не могат да бъдат оценка за на работата на правителството. "Не съм вицепремиер в оставка, но човек на такава позиция човек никога не трябва да си вади с оставка от джоба", каза още Дончев. "Моралната позиция е тази, която зае министър-председателя. Ние ще работим по най-суровия сценарий и ще счетем това като вид доверие за кабинета, без значение всички прагматични щети, които биха могли да произлязат от подобен развой на събитията", добави Томислав Дончев.
Час преди края на изборния ден щабът на ГЕРБ се е събра в централата на партията. Всички очакват появата на премиера Бойко Борисов, за да бъде обсъдена стратегията на партията в изборната нощ... Както е известно, по време на кампанията Борисов многократно обвърза съдбата на кабинета с представянето на кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева на първия тур." - в. "Сега".

"Реформаторският блок е една от партиите в коалицията, която управлява България. Смея да споря с всеки, който твърди, че може да има по-добра политическа конфигурация или по-добро управление от това", подчерта Москов. По думите му много от политическите лидери в момента си правят сметките за в бъдеще. "Разговорът е оставаме ли в Европейския съюз, оставаме ли в НАТО или отиваме към политически път, който е свързан с ясно насочване към Путин, защото ген. Радев беше кандидатът на господин Първанов", каза Москов... "Не считам, че правителството трябва да подава оставка и трябва да спира промените, които е започнало", подчерта министър Москов. Според него и ГЕРБ, и партиите в десницата са направили всички възможни грешки в тази кампания... "Следващата седмица е седмица, в която се поучаваме от грешките си и правим разумния, може би не възторжения, не емоционално най-добрия, но разумния и рационалния избор", добави Москов..." - в. "Труд".

"ГЕРБ се представи най-добре на тези избори. Ще изчакаме крайните резултати и ще видим какви ще са". Това бе първия коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Изненадват ме резултатите на Реформаторите, очаквах повече от тях. Мобилизираме се максимум, при тази малка разлика имаме реални шансове да ги победим. Ще си извадим поуки и до следващия понеделник, ако загубим на балотажа, отиваме на предсрочни избори", каза още премиера и допълни: "Ние излизаме от властта, ако паднем на втори тур. 14% от Реформаторския блок са гласували за Румен Радев, представянето на Трайков е повече от слабо. Ще търсим подкрепа от всички граждани. ДПС вече играят заедно с БСП така, че автоматично отпадат от тези, с които бихме говорили за подкрепа". "Ние, ако излезем от властта, ще оставим държавата в идеално състояние. Ако бием на следващия тур, значи управлението е стабилно. Коя е първата политическа сила, не е ли ГЕРБ, нека видим окончателните резултати", каза още премиреът и продължи да коментира: "Една седмица не е проблем за оставката, може ли в оставка да се правят избори?! Цецка Цачева е най-подготвения кандидат. Ако не сме ние, следващото управление е БСП и ДПС". "Много е важно да знаем какво правим на втори тур и каква държава искаме да имаме, спрени фондове както бе при БСП или работа в екип с Европейския съюз", коментира и кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева. "Затова аз се обръщам към всички българи, които не желаят БСП и ДПС отново да правят експерименти, гласувайте на втори тур", каза още Цачева и допълни: "Всички граждани, които помнят тоталитаризма, да излязат отново и да гласуват". Според Цачева ГЕРБ винаги е помагал на малкия и среден бизнес. Следващия понеделник, ако не победим, ще подадем оставка и тогава ще видим какво ще кажат всички", завърши Борисов." - в. "Стандарт".

Отзивите на медиите по света за президентските избори у нас също са сред актуалните теми.

"Българският командир на въздушните сили Румен Радев едва спечели първия тур от президентските избори в България, увеличавайки перспективите за политическа нестабилност в малката черноморска държава и за стратегическа промяна на външната й политика по посока на Руската федерация, съобщава агенция Reuters. Неуспехът да си осигури цялостно мнозинство означава за Радев, че той ще се сблъска на балотаж следващата неделя срещу останалия на второ място кандидат на управляващата в страната партия ГЕРБ - Цецка Цачева. Министър-председателят на България Бойко Борисов по-рано заяви, че ще подаде оставка, ако Цачева изгуби първия тур на изборите. Дори и да не го направи, опозиционни групировки могат да се опитат да свалят неговото правителство на малцинството след президентските избори, припомня агенцията." - в. "Труд".

"Българският премиер Бойко Борисов претърпя неудобно поражение в първия тур на президентските избори в неделя, предаде АФП. Екзитполът показа, че неговият кандидат остава втори. Агенцията цитират данните на екзитпола. Ако резултатът се потвърди, предстои тежък балотаж на 13 ноември между Цачева, която е председател на парламента, и бившия командваш ВВС и ас на авиацията Радев. Преди изборите Борисов каза, че ако Цачева не бъде първа на първия тур, той ще насрочи предсрочни избори, припомнят от агенцията." - в. "Труд".

"Българите гласуваха в неделя на президентски избори, от които зависи дали ще последва сближаване с Русия и каква ще е съдбата на правителството на Бойко Борисов. Така агенции като "Ройтерс", "Блумбърг" и "Франс прес" съобщиха за вота в неделя, който те единодушно смятат, че ще продължи и на 13 ноември с балотаж. "Ройтерс" посочва, че изборите са много оспорвани и може да предизвикат политическа нестабилност и тласване на България към по-близки връзки с Москва. Агенцията цитира Борисов да казва на митинг, че вотът "ще покаже дали имаме право да управляваме страната в следващите 2 години". Ако Цецка Цачева, кандидатът на ГЕРБ, изгуби, подкрепеният от социалистите Румен Радев и други опозиционни групи може да опитат да свалят правителството на малцинството и да предизвикат предсрочни избори, казват анализатори пред "Ройтерс". Това ще донесе месеци на политическа нестабилност и допълнително забавяне на реформите, от които страната толкова много се нуждае след колапса на четвъртата по големина банка КТБ и мащабните протести срещу корупцията, помогнали на ГЕРБ да спечели изборите през 2014г. Цачева няма харизмата на Борисов, а обществото е разочарована от темпото на промените и това отслабва подкрепата за ГЕРБ, пише още агенцията. "Не съм доволна от избора, който имаме, защото сме принудени да гласуваме за по-малкото от няколко зло", казва 39-годишната Ренета Брайкова - учителка, избрала да подкрепи Цачева. "България е малка държава, нямаме ресурси и е наивно да се върви срещу Русия. Политиците трябва да приемат, че България отчаяно се нуждае от Русия, вероятно ще гласувам за Радев, макар все още да мисля, че Цачева е фаворит", добавя 49-годишният собственик на магазин Калин Драгиев. "Блумбърг" също акцентира, че вотът може да реши съдбата на правителството и цитира Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии, според когото "ако ГЕРБ изгуи, предсрочните парламентарни избори са неизбежни". "Трудно ще бъде удържането на парламентарното мнозинство, на което се крепи кабинетът на една политическа сила, изгубила президентските избори. От друга страна, победа на ГЕРБ би дала шанс на Борисов да обнови правителството и да увеличи в него влиянието на партията си." Агенцията обяснява, че и Цачева, и Радев са водили кампания за облекчаване на санкциите срещу Русия. "Франс прес" нарича неделния вот "тест за популярността на премиера Борисов" с вероятност той да предизвика предсрочни парламентарни избори. "Мускулестият 57-годишен бивш бодигард и началник на полицията вкара така необходимата стабилност в България, след като стана премиер за втори път през 2014г. (...) Но корупцията и беднотията остават масови и реформите се влачат. Нова тревога сред избирателите предизвикаха и хилядите мигранти, блокирани в България", пише агенцията. Тя напомня, че държавният глава е с представителни функции, но също така назначава служебно правителство преди парламентарни избори. Москва и Брюксел внимателно ще следят накъде ще тласне вотът в тази страна, която винаги е балансирала межде Запада и Изтока, допълва АФП. Сайтът "Политико" посочва, че Русия е била водещата тема в кампанията и по всяка вероятност следващият президент на България ще бъде избран на балотаж между кандидатите на БСП Румен Радев и на ГЕРБ Цецка Цачева. В материал, озаглавен "Русия е на лов за следващия президент на България", журналистите посочват, че и двамата водещи кандидати за поста се изказват предпазливо по въпроса със санкциите срещу Русия, за разлика от действащия държавен глава Росен Плевнелиев. "Политико" цитира Димитър Бечев, експерт по руската политика на Балканите в университета в Харвард, според когото няма съществена разлика в позицията на двамата водещи кандидати към Москва. Бечев смята, че избирането на Радев ще е сигнал за промяна на посоката на България към Русия." - в. "Дневник".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати