25 Септември 2023 г. Понеделник

Берлин с военни проекти с Франия и други държави от НАТО

2017-02-14 08:27:03

Германия ще задълбочи военните връзки с Франция и други държави от НАТО, съобщиха източници от отбраната, цитирани от Ройтерс.

Тази седмица Берлин ще пристъпи към изпълнение на планове за сформиране на общо звено от транспортни самолети Lockheed Martin Corp C-130J с Франция и ще се присъедини към ръководено от Холандия звено от самолети цистерни Airbus A330, поясниха източниците.

Тези и няколко други инициативи с Норвегия, Румъния и Чехия са част от по-широк стремеж за разширяване на европейското сътрудничество в областта на отбраната, обявиха източниците и добавиха, че това ще бъде обявено на среща на военните министри на НАТО в Брюксел.

Споразуменията идват на фона на увеличаващия се натиск от страна на САЩ Германия и другите страни членки на военния съюз да увеличат военните си разходи и да достигнат до целта за отделяне на 2% от БВП на всяка държава за отбрана.

Военният министър на Германия Урсула фон дер Лейен, която заяви миналата седмица, че исканията на Вашингтон европейците да отделят повече пари за отбрана са "справедливи", "ще се подпише под декларация за създаване на съвместен флот от самолети C-130J с Франция - план, лансиран за първи път през октомври", добавиха източниците.

В декларацията се призовава Германия да закупи от четири до шест самолета от американското правителство и да ги използва заедно с френския флот. Франция купува четири самолета от американската компания и може да закупи още няколко през следващите години, разкри източник, запознат с програмата.

Германия също ще се подпише под декларация за съвместен европейски многонационален флот от самолети танкери Airbus, воден от Холандия. В него ще участва и Люксембург.

Ако Белгия и Норвегия се присъединят към групата, мултинационалният флот може да покрива 8 800 часа полети на година, според документи, предоставени на германски депутати миналата година. Става въпрос за около 8 танкера.

Самолетите ще бъдат базирани във военни бази в Холандия и Германия.

Берлин също ще се подпише под споразумение за военно сътрудничество с Норвегия, което ще включва планове за закупуване на подводници и ракети, както и съвместни учения, логистична и техническа поддръжка.

Германия ще сключи споразумение за съвместни учения и дислоциране на сухопътни сили с Чехия и Румъния.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати