29 Март 2024 г. Петък

Пече ли се сделка САЩ-Русия? Ще има ли подялба на Европа?

2017-02-24 08:34:47

Доналд Тръмп разговаря по телефона с Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята все пак да предложи на Русия някаква сделка. Това заяви на брифинг във вторник говорителят на Белия дом Шон Спайсър.


"Той (Тръмп) отправи ясен сигнал, че ако успее да сключи с Русия сделка, както се опитваха последните няколко администрации, ще го направи. Ако пък не успее, няма. Но той смята да опита. И според мен успехът му като бизнесмен и преговарящ трябва да се разглежда като позитивен знак, че е способен да го направи", каза Спайсър. Не уточни впрочем какъв знак ще бъде евентуалната неспособност на Тръмп да осъществи замисленото.

Наблюдател на Росбалт запита експерти какъв компромис би могла според тях да предложи на американците Русия и какво на свой ред би желала да получи от САЩ.
Възможностите на днешната американска администрация да сключи сделка с Москва са доста ограничени, смята Алексей Малашенко от научния съвет на Московския център "Карнеги", пише Росбалт. Хипотетичната договореност според него със сигурност няма да има връзка със санкциите, наложени от Вашингтон след присъединяването на Крим към Русия.

"Трябва да изключим онова, което не може да стане предмет на подобна сделка. Това са санкциите - ето най-важното. За Крим също не може да има никаква сделка. А за Русия към днешна дата това са най-болезнените неща", посочва експертът.

Възможно е обаче двете страни да стигнат до сближаване на позициите за Близкия изток, смята Малашенко. Ако оставим настрана проблема с Крим, през управлението на Тръмп Америка май също няма да изпъква с прекомерно усърдие по украинския въпрос, допуска специалистът.

"Няма да има кой знае каква антируска риторика. При все че Тръмп не е предсказуема личност, не се очаква да подкрепя антируски инициативи в Конгреса. Позицията му (спрямо Русия) няма да е мека, а по-скоро равнодушна", казва Малашенко. "Колкото до икономиката, нямаме кой знае какво взаимодействие", добавя той.

"Постоянно приемаме, че най-важното за Тръмп е Русия. Което не е точно така. Там разиграват тази карта, но какво значи Русия за Америка, щом брутният вътрешен продукт на САЩ десеторно надхвърля руския ? Това са все пак несъизмерими величини", отбелязва аналитикът.

А според вицепрезидента на фонда "Център за политически технологии" Алексей Макаркин Русия иска да издейства от САЩ нов широкомащабен договор от рода на сключения преди победата във Втората световна война. По думите му обаче остава един голям въпрос - готова ли е за такава сделка администрацията на Тръмп.

"Русия би предложила навярно да участва в коалицията срещу "Ислямска държава". Същевременно тя има спомен, че вече е действала в коалиция с Америка срещу Ал Кайда, но това не свърши много добре, защото през 2003 г. не я послушаха, когато се решаваше въпросът за война срещу Ирак. Изобщо онази коалиция се оказа ситуативно, а не стратегическо партньорство със Запада. Затова днес Русия вероятно е готова да участва, но остава въпросът на каква основа", казва Макаркин.

По думите му "Русия няма кой знае какво друго да предложи, а не иска и да се ангажира твърде много с близкоизточните процеси".

"Разполагаме примерно с (президента на Сирия Башар) Асад, но на Запад някои виждат в него неприемлива фигура, други - временна, но безспорно не и стратегически партньор", добавя той.

"Русия се стреми като максимум да получи "нова Ялта", сиреч да бъдат поделени сферите на влияние в Европа и по същия начин сферите на влияние в ОНД. Като минимум Москва би желала ново "разведряване", също с някакви негласни частични делби на сферите на влияние, както през президентството на Ричард Никсън в САЩ. Това обаче са желанията на Москва, а какво може да предложи самата тя освен участие в антитерористичната коалиция, засега не ми е ясно. Но последното също е важно, защото Тръмп беше казал, че борбата с тероризма за него е приоритет, тъй че не е зле Русия да се впише тук, ако успее", обяснява Макаркин.

Политологът обаче допълва, че "щом се стигне до конкретни неща, веднага идват условия - някои американски военни например не са възхитени от този вариант за сътрудничество с Русия".

"Какво може да предложи Москва на американците? Най-лесно ще стане с Донецк и Луганск. Но тогава ще скочат руските генерали, а също и хората, които вече са инвестирали много в тази война и имат там много сериозни интереси. Да изоставят ей тъй всичко това? За солидна част от руския силов елит всичко това е неприемливо и ще се разглежда като поражение", резюмира Макаркин.
 

/БТА/

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати