20 Април 2024 г. Събота

Уволненият служител: Президентът Радев предложи текста за уседналостта

2017-04-06 08:40:11

Президентът Румен Радев е разпоредил добавянето на текста за уседналост в законопроекта за българското гражданство, който предизвика обществена реакция, включително очаквания документът да бъде оспорен в Конституционния съд, ако бъде приет.

Това съобщи пред ТВ+ Любомир Талев - уволненият служител на правосъдното министерство, който беше отстранен, защото е публикувал текста на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

"Имаше среща. Повика ни в понеделник рано сутринта в президентството. Президентът заяви, че законопроектът за изменение на българското гражданство, предвиждащ изменения в Закона за политическите парии и Закона за вероизповеданията, който доколкото разбирам предната седмица също е бил изпратен от президентството в министерството на правосъдието. Аз тогава съм бил в командировка. Та този понеделник той ни викна и каза, че този законопроект трябва да се допълни и с текстове, въвеждащи така наречената уседналост за парламентарни избори и избори за президент и вицепрезидент." - коментира Талев.

Той посочи, че държавният глава е аргументирал законовите промени с национален интерес.

По думите му, Радев е изразил позиция, че националният интерес изисква да не се допуска българите в чужбина да гласуват.

Талев добави, че мярката е предложена с цел да се попречи на определена политическа сила да влезе в парламента и доколкото си спомня, Радев е заявил, че "ако не направим нищо на следващите избори ще влязат ДОСТ".

Пред в. "Дневник" Любомир Талев заяви, че текстовете, публикувани за обществено обсъждане, са били съгласувани и с министър Павлова, и с ресорния заместник-министър Деница Митрова.

Това противоречи на твърдението на Павлова, че служителят е публикувал документа самоволно, без нейното знание.

Талев твърди още, че за първи път т. нар. работна група по законопроекта е била свикана миналата седмица, когато той е бил в командировка.

Той не знае кой влиза в нея, но предположи, че едва ли се е събирала повече от веднъж.

След като проектът стана публичен, от Министерството на правосъдието заявиха официално, че зад текстовете стои работна група от експерти. Неофициално пред "Дневник" оттам разказаха, че са разбрали за проекта в деня на публикуването му.

Талев каза още, че не се чувства виновен и че фактът, че той е освободен, се дължи на широкия и противоречив отзвук от промените.

Той ще обжалва заповедта, с която е освободен.

На срещата в президентството е присъствала и Емилия Друмева - правен секретар на Радев.

Тя също коментира случая пред "Правен свят".
"Не съм автор на законопроекта, но съм го консултирала от гледна точка на правната техника.
Идеите идват от различни места, най-вече от политически сили. Консултирала съм, така както правя от 40 и повече години." - уточни Друмева.

Преди разговора с Талев от "Дневник" са направили проверка, при която е установено, че като създател на публикувания файл с документа излиза Drumevi, а часът е 13.03 ч. на 3 април.

 

По думите ѝ текстът за уседналостта се е появил на по-късен етап, без да уточнява кой е неговият автор.

"Но това са подготвителни работи на законопроект. Ранни подготвителни работи. Всичко се приема от Народното събрание", каза още бившият конституционен съдия.

Тя отказа да коментира по същество идеята изискването за тримесечна уседналост, което важи за местния вот и изборите за Европейски парламент, да бъде валидно и за всички останали избори. Според нея законодателни инициативи са проявявали и други служебни правителства и даде за пример кабинет, който е предложил промени, свързани с енергетиката.

До момента няма коментар по случая от страна на президентството.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати