28 Март 2024 г. Четвъртък

Започваме с мажоритарния вот и Закона за концесиите, обеща Цветан Цветанов

2017-05-05 10:00:43

Ще изпълним законопроекта на въвеждането на мажоритарната система, обеща в студиото на БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Работата по законопроекта в парламента започва от идната седмица.

Той очаква скоро в програмата на парламента да влезе и новият Закон за концесиите, който бе отменен заради наложено вето.

Няма да е необходима промяна на бюджета, ще може да се увеличат минималните пенсии. Това е първата стъпка заедно с ревизията на инвалидните пенсии, обясни Цветанов последователността на политиките на новото правителство.

Ден след като премиерът Бойко Борисов обяви състава на третия си кабинет, Цветанов обясни, че по време на преговорите за състава на правителството на заден план са били личностите, на преден план - политиките. "Начинът, по който бяха проведени разговорите дава гаранция за стабилност", каза Цветанов.

Убеден съм, че това ще бъде по-стабилната конструкция от предишния мандат. Не сме дали едно министерство на концесия на определена политическа сила. Имаме ангажимент, направихме компромиси, за да се обединим за общото и националните интереси, обясни зам.-председателят на ГЕРБ как са водени преговорите с Обединените патриоти.

Имахме по-добра среда за старт на тези преговори отколкото преди. Конструкцията е по-стабилна, всеки запазва своята идентичност, ще се бори за своите цели, поставени в предизборната кампания, каза Цветанов.

Той потвърди, че евроатлантическата интеграция е заложена като основен фактор на състава на правителството. Заедно с обединените патриоти и като вицепремиер по силовите министерства Красимир Каракачанов ще покаже, че е истински натовец и ще защитава и евроатлантическата ориентация. Той винаги е бил за нея, убеден е Цветанов.

Ще разчитаме на анализите и на законодателната власт, обясни председателят на ГЕРБ в парламента. Ще изпълним законопроекта на въвеждането на мажоритарната система.

Относно започналата от ЕК наказателна процедура за концесиите, единственият шанс е да се внесе по-бързо проект, заяви Цветанов. "Ще направим всичко възможно, за да избегнем тази законодателна процедура. На първия етап ще бъде същия законопроект", обясни той.

Цветанов защити кадровите назначения. Лиляна Павлова има опит, каза той и обясни, че подготовката на председателството това е важен елемент. С назначаването на Николай Нанков, който бе част от нейния екип, строителството няма да закъса, убеден е Цветанов. Николай Нанков е бил заместник министър във всичките кабинети на Борисов, той е оперативен човек и може да се справи с поставените задачи, допълни той.

Преминаването на Екатерина Захариева от правосъдието към МВнР е защото тя има контакти и може да се справи по важните национални и световни проблеми.

Запитан за това, че в двете министерства, които работят най-пряко с президентската институция - МО и МВнР са заложени диалогични министри и дали това означава че се очаква да няма конфронтация с президента, Цветанов отговори, че са заложили на диалога. Всички министри ще могат да бъдат изключително комуникативни с всички парламентарни групи, включително и с опозицията.

За назначаването на председателя на 41-то и на 43-то народно събрание Цецка Цачев за правосъден министър, Цветанов обясни, че тя познава добре системата. Нейният опит ще й даде допълнителна тежест да се ориентира. Ще може да покрие критериите, които са заложени в годишния доклад на ЕК, убеден е той.

Запитан дали не е наказание тя да се справи с този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) в последните месеци от мандата му, Цветанов отговори, че във ВСС има парламентарна квота, която да бъде реализирана. Октомври изтича мандатът на ВСС, месец по-рано трябва да е ясен новият състав. До юли трябва да сме избрали квотата за ВСС, каза Цветанов.

Той защити и избора на Валентин Радев за вътрешен министър с мотива, че е необходим интегриран подход към престъпността. Радев има натрупана експертиза, особено при взривовете и боеприпасите. Той е изключително добре организиран човек, винаги добре аргументиран.

Убеден съм, че ще създаде добра среда за работа, ще може да си стреми за издигане престижа на българския полицай. Да видим социалния статус, възможностите за инвестиции в правоохранителната система, да издигнем авторитета на полицая, каза Цветанов приоритетите във вътрешното ведомство.

Относно очакванията му за политическия баланс, Цветанов каза, че са заявили политическата си ангажираност. Имаме разминаване с Обединените патриоти, това беше констатирано в самото начало, но не мисля, че ще е препъни камък.

Сред законопроектите, които ще бъдат променяни е и Наказателният кодекс. Първото предизвикателство - цялостен анализ за административните услуги да се облекчи средния и малкия бизнес, обясни Цветанов.

За другите реформи - в сектор "Сигурност" ще бъде рестартирането на фонд "Пътна безопасност". Да приемем Закона за частна охранителна дейност (ЗЧОД). Да се реализират възможните общи политики, пожела Цветанов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати