28 Март 2024 г. Четвъртък

Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец

2017-05-29 13:20:40
Туристическият бранш търси възможности за удължаване на престоя на сезонните чуждестранни работници у нас.

Засега срокът е 90 дни, а той е крайно недостатъчен, коментира председателят на Съюза на собствениците "Слънчев бряг" Елена Иванова.

"Продължителността на летния сезон по нашето Черноморие е около пет месеца - от май до септември включително. Това означава, че ако ние наемем чуждестранни граждани от началото на май, то точно в пика на сезона - юли и август - оставаме без персонал. В този смисъл отправихме към Министерството молба да предприеме стъпки към промяна на този ограничителен срок от 90 дни, като престоят бъде увеличен на пет месеца", добави Иванова.

Според действащата наредба чужденци от страни извън Европейския съюз могат да пребивават у нас до 90 дни като сезонни работници без разрешение за работа - само чрез регистрация в Агенцията по заетостта. Мярката беше приета през миналата година, за да компенсира недостига на работна ръка в туристическия ни сектор.

"На базата на този Закон и след консултации с ръководството на Агенцията по заетостта - Бургас, възобновихме контактите си с няколко украински университети и започнахме да работим за привличане на украински студенти на летни стажове в "Слънчев бряг". Появи се обаче поредната нормативна пречка. Оказа се, че заетостта на студенти - уредена от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност - е единствено в случаите, в които чужденците учат в български висши учебни заведения", посочи тя.

В Закона не е изрично уредено как студенти от държави извън Европейския съюз и учещи в чуждестранни висши учебни заведения биха могли да изкарат студентски стажове през летния сезон на територията на туристически обекти в България, така както е в останалите европейски държави, заяви Иванова.

Иванова посочи основните проблеми в туризма - многобройните незаконни временни обекти, проблемът със законодателните и нормативните актове, които не съответстват на реалната среда и нуждите на сектора, липсата на проекти по обновяване и поддържане на инфраструктурата в "Слънчев бряг", недостатъчната ефективна реклама на туристическия продукт и не на последно място - огромната липса на квалифицирана работна ръка в сферата на туризма.

Само преди ден Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, прогнозира, че  над 11 600 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през тази година като прогнозата е за значителен ръст от 11 на сто спрямо 2016-а.

По думите му проблемът с недостига на кадри в туристическата индустрия няма да бъде решен, докато средната заплата в бранша остава 320 евро при 1400 евро в европейски страни.

Драганов допълни, че работодатели в бранша търсят работници от трети страни - Украйна, Молдова, Беларус, дори от Индия и Бангладеш.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати