20 Септември 2024 г. Петък

9 души загинаха при катастрофа на микробус и камион на пътя София-Варна

2017-11-18 08:47:01

Тежко пътнотранспортно произшествие е възникнало по обяд на главен път София - Варна, в района на село Микре, област Ловеч. Сигналът е подаден към 12.50 часа.

Пътният инцидент е в резултат на челен удар между пътнически микробус и товарен автомобил.

Седем души са загинали на място. Още един е починал след това. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че загиналите вече са 9. 

"Аз вече съм на мястото. Всяка минута се променят нещата. Всичко, което е било необходимо, е осигурено за оказване на първа помощ. Подготвили сме всичко за последващо лечение, но въпросът е, че катастрофата е много тежка и са отнети много човешки животи", допълни Ананиев.

На специален брифинг по случай катастрофата Ананиев заяви, че освен жертвите, всички останали са били ранени. По-тежко ранените ще бъдат транспортирани до София. За сега има информация за 6 или 7 души, които имат по-сериозни фрактури вследствие на удара. Веднага след брифинга Ананиев лично ще посети пострадалите. Всичко необходимо на пострадалите ще бъде доставено. 

Към момента все още не са ясни обстоятелствата, довели до инцидента. Изяснено е, че автобусът е влязъл в насрещното платно на движение, но не са ясни причините за това.

По първоначални данни в микробуса са пътували общо 27 души. Всичките пострадали са откарани и настанени в болницата в Ловеч. Между пострадалите са и шофьорът на камиона, както и неговият спътник. Някои от пострадалите са в критично състояние.

Директорът на болницата в Ловеч д-р Анка Георгиева заяви пред БНР, че към момента в заведението са настанени общо 17 души. Един човек, който е бил в критично състояние, е бил транспортиран до УМБАЛ Плевен. Друга жена е била откарана до София. 
"Останалите са настанени в неврологично отделение, в отделението по ортопедия, в хирургия. Имаме един, който е в тежко състояние и в момента е в операционна. Тези, които са с опасност за живота, ще бъдат транспортирани, а другите ще бъдат лекувани и наблюдавани. Засега не мога да кажа, че са напълно стабилни, но се обработват и екипите са на местата си. Цялата болница е в наличност, така че всеки помага с каквото може. Осигурени са ни и допълнителни консумативи", допълни Георгиева. 

По информация на МВР пътническият микробус е от Перник, а товарният автомобил - от Шумен. Хората в микробуса са от Съюза на слепите в България. Те се прибирали от екскурзия към Перник. 

На място веднага са пристигнали екипи на полицията, пожарната и "Спешна помощ". По думите на директора на Областната дирекция на МВР в Ловеч ситуацията е изключително тежка. 

Движението в района временно беше затворено, а служители на "Пътна полиция" отклоняваха водачите по обходен маршрут през село Микре - Ловеч - пътен възел Ябланица. Огледите на мястото продължават.

Към мястото на произшествието бяха изпратени 4 реаномобилa от ВМА и болница Лозенец. 

За лечението на пострадалите са осигурени допълнителни консумативи в болницата в Ловеч. Болниците от Плевен, София и Велико Търново са заявили готовност да приемат ранени при необходимост.

На мястото на катастрофата пристигнаха областният управител на Ловеч Георги Терзийски, представители на "Пътна полиция", пожарна безопасност и ДАИ. МВР, МЗ и МТИТС са в непрекъсната координация и работят по случая.

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди незабавна проверка на автобуса и камиона. Екип на ИА "Автомобилна администрация" вече е на мястото на инцидента. 

Инспекторите на областния отдел на ИА "Автомобилна администрация" в Перник започват спешна пълна проверка на фирмата превозвач "ВИ-ЕМ" ЕООД.
Собстевеникът на фирмата превозвач заяви, че микробусът е бил в пълна изправност при тръгването към Перник.

В дежурната част на Областната дирекция на МВР в Ловеч временно функционира телефонна линия, на която роднини и близки могат да получат информация за хората, загинали и пострадали при тежкия пътен инцидент край село Микре. Номерът е 0887 59 31 68. 

Властите в Ловеч апелират да не се злоупотребява с телефонната линия, защото тя функционира само и единствено в помощ на засегнатите семейства.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати