18 Април 2024 г. Четвъртък

Румен Радев: Европа не трябва да е заложник на украинските амбиции

2018-12-01 10:22:05

Нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за позицията на страната ни при ескалация на конфликта между Русия и Украйна.

Според Радев, рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален. Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции. Надявам се този конфликт да приключи възможно най-бързо.

Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за позицията на страната ни при ескалация на конфликта между Русия и Украйна.

Държавният глава призова всички страни да се придържат към нормите на международното право и да не нарушават законните граници. Според него обикновени моряци не трябва да плащат цената на политическото противопоставяне.

Радев бе категоричен, че Парижкото споразумение трябва да се изпълнява, но без завишаване на целите. "Това е моята позиция. Тя е отдавна известна, такава беше позицията и на служебното правителство", заяви държавният глава.

Той е категоричен, че България трябва да съхрани работните места на миньорите. Очакванията му са да има ясна политика и "ангажимент в стратегическа перспектива на нашето правителство към съхраняването на тези работни места на миньорите и към гарантиране на тяхната трудова заетост в една по-далечна перспектива".

В отговор на въпрос дали позицията, която ще отстоява в Катовице, е координирана с правителството, Румен Радев подчерта, че e получил целия пакет документи, приет от Министерския съвет. Той е ревизирал изказването си, за да стане убедително.

Радев заяви, че до момента не е чул ясна и категорична позиция от страна на българското правителство за развитие на сектора на енергетиката в стратегическа перспектива.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати