28 Март 2024 г. Четвъртък

Таксиджийски тарикатлъци: Искат високи цени, а предлагат...

2018-12-19 09:42:20

Три варианта за минимална цена на такситата в София ще обсъждат общинските съветници. Те трябва да изберат дали долният праг да е 0,69, 0,77 или 0,89 лв. за километър пробег през деня.


Трите варианта от колко да започва услугата са записани в доклад, който тази седмица ще се обсъжда в комисиите на СОС, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е един от вносителите.

6100 са регистрираните в София таксита. По закон общинарите трябва да определят минимални и максимални цени на услугата. В столицата сега е определен само таван на тарифите - 1,30 лв. дневна и 1,60 лв. - нощна.

Пазарен анализ показва, че незначителен брой жълти коли возят на цени от над 1 лев, се посочва в доклада. Масово - над 80% от такситата в столицата, са с тарифи между 0,77 и 0,79 лв. Това показва, че таванът от 1,30 лв. е достатъчно висок и дава възможност за увеличение на сегашните цени, ако пазарът го изисква. Затова в доклада не се предлага промяна на определената максимална тарифа.

Същевременно в закона не е посочена методика как да се изчисли минималната цена на услугата. Затова столичните общинари ще избират между 3 варианта.

Първият е 0,69 лв. дневна тарифа и 0,79 лв. нощна - това сега са установените най-ниски цени на пазара. Вторият е 0,77 лв. дневна тарифа и 0,88 лв. - нощна. Това в момента са най-масовите цени на услугата.

Третата опция са цени, предложени от част от бранша - 0,98 лв. дневната и 1,16 лв. за нощната тарифа. Срещу този вариант обаче има съпротива, тъй като това означава общината да се намеси в пазара и да вдигне цените на услугата с 30%.

"Предлагаме тези 3 варианта след серия анализи, срещи с бранша и дебати. Мненията са много разнопосочни и трябва да се намери баланс между исканията на част от бранша и данните, които показват анализите. Затова решението ще бъде взето по време на дебатите в комисиите. От това зависи дали окончателното решение ще се гласува на сесията в четвъртък, или ще остане за след Нова година", обясни Зарков пред "24 часа", който е и зам.-председател на транспортната комисия към СОС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати