28 Март 2024 г. Четвъртък

Държавата не иска да плаща болничните

2020-02-14 07:56:13

Темата за изплащането на първите три дни болнични стои на дневен ред, но към настоящия етап държавата не подкрепя идеята тя да изплаща първите три дни болнични. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред журналисти.

Причините са - "работа в условия на ограничен бюджет". Увеличаването на разходите за такъв тип плащания за болничните поставя въпроса за това, откъде ще дойдат приходите, поясни Деница Сачева.

Припомняме, че идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов, на което синдикатитте веднага скочиха и предложиха като контра работодателите да заплащат не първите три, а първите пет дни.

Работодателите припомниха обаче, че отдавна настояват за преразглеждане на тази антикризисна мярка, приета преди десет години за срок от две години, но продължаваща и до днес. АОБР дори обявиха, че напускат.

Тристарнния съвет за национално сътрудничество, докато проблемът не се обсъди и НОИ да си поеме задълженията към обществото.

Социалният министър коментира реакцията на лекарите по темата като нормална, тъй като и тя е съгласна че не трябва да се слага акцент само върху лекарите, които издават фалшиви болнични.

Очаква се в Националния съвет за тристранно сътрудничество да бъде получен доклад от комисиите.

Според Сачева трябва да се работи по отношение на контрола и превенцията при издаването на фалшивите болнични.

"Ако хората взимат болнични, без да имат нужда от тях, или работодателите злоупотребяват с тях, аз не виждам как мярката с прехвърлянето на средствата от работодателите към държавата ще реши проблема", посочи Сачева.

Дадени са различни сигнали в прокуратурата и все още се очакват резултатите по темата за фирмите, които източват системата на НОИ с фалшиви болнични.

Министър Деница Сачева не иска да спекулира и с темата за втората пенсия. В момента е възложено да се направят изчисления от експертите.

Тя обясни, че днес има среща с фондовете и ще изслуша всички гледни точки и мнения. Все още не мога категорично да ви кажа, но това, което обявихме, е, че аз ще настоявам за намаляване коефициента на редукция на осигурените, обясни изтъкна Сачева.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати