28 Март 2024 г. Четвъртък

Днес е денят на Виното и Любовта - Трифон Зарезан и Свети Валентин

2020-02-14 08:05:48

Днес почитаме св.Трифон.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.

Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение.

Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Основен празничен обред е зарязването на лозята. Той се изпълнява обикновено от мъжете лозари, макар че на места в Югозападна България зарязват жени, моми и ергени или двама съпрузи.

Сутрин след църковна служба мъжете поемат на групи към лозята. На лозята си стопаните се прекръстват към изгрев слънце, отрязват няколко пръчки от една или три лози в средата или в краищата на лозето, поливат корените и отрязаното място с вино, а някъде посипват и пепел. Със светената трифоновска вода поръсват лозите.

Със зарязването в лозята се слага мъжка трапеза с донесеното от дома. Отрязаните лозови пръчки са натопени в бъклиците с вино; навити са на венец върху калпаците или преметнати през рамо на лозарите. Трифонският венец се отнася вкъщи и се поставя пред иконата.

След зимния слънчев кръговрат Трифон Зарезан е първият празник, чиято обредност с инициален стопански характер се изпълнява сред природата.

На днешния ден католиците отбелязват Денят на романтичната любов и празник на светеца Валентин.

Историята разказва, че името на празника идва от християнски мъченик на име Валентин. В ранните списъци на светците фигурират поне трима светци и мъченици с името Валентин, чествани на 14 февруари.


Обезглавеният епископ Валентин
Друга легенда разказва, че Клавдий не искал мъжете да се женят по време на война, защото вярвал, че необвързаните са по-добри войници. Епископ Валентин се противопоставил на този закон и провеждал тайно сватбени церемонии. Заради това бил хвърлен в затвора и след това екзекутиран по заповед на Императора на 14 февруари.

Писмо в кутия
Древните римляни празнуват Деня на любовта на 14 февруари, като отправят молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Момичетата, които си търсят мъж, пишат писмо и го хвърлят в дълбока кутия. Този, който го извади, става техен съпруг.

 

Който и празник да предпочетете, 14 февруари е ден за приятни емоции, примесени с чаша от еликсира на боговете - виното.

източник:  

Последни новини от категория Лайфстайл


Новини
Международния ден на жената всяка година се чества на 8 март като ден, който почита борбата за равни права на жените по цял свят. На този ден се честват икономическите, политическите и обществените ...
Новини
Брад Пит спечели Оскар за поддържаща мъжка роля. Наградата му се присъжда за ролята във филма "Имало едно време в Холивуд".Актьорът победи конкуренцията на Антъни Хопкинс, Том Х ...
Новини
Актьорът Кърк Дъглас е починал вчера на 103-годишна възраст. Новината съобщи неговият син Майкъл Дъглас пред сп. "Пийпъл", цитиран от Ройтерс. "С огромна тъга аз и моите братя ...
Новини
Актьорът Иван Ласкин почина на 48-годишна възраст във Военномедицинска академия в нощта срещу неделя, малко преди именния си ден.Той бе приет в болницата на 28 декември миналата година с тежка чер ...
Новини
Нощната изповед на Мария. Кадър: VIP BrotherДизайнерката Миглена Каканашева трудно си задържа езика зад зъбите и влезе в остър конфликт с Мария във VIP Brother. Повод стана показното дарение на фол ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати