28 Март 2024 г. Четвъртък

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

2020-03-15 14:46:46

Президентът Румен Радев призова българското общество да не се поддава на паника, а да спазва стриктно мерките и указанията на правителството.

Това стана след среща в президентството с премиера Бойко Борисов и председателя на Националния щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

"30 години българите се спасяват по единично, но тази смъртоносна епидемия ни напомни да осъзнаем необходимостта от гражданска и обществена солидарност", заяви Румен Радев. "Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите и в този кризисен момент е необходима нашата пълна мобилизация, защото справяне с криза от такъв характер изисква високото съзнание на всеки един от нас", каза още президентът.

 

Официално потвърдени 43, очаква се потвърждение на една проба от Варна. Двама починали.

 

Той отново призова българите да не се поддават на паника, защото българските институции работят във форсмажорни обстоятелства и "трябва да проявяваме разбиране в усилията им".

"В интерес на всички ни е да изпълним всички мерки и указания на властите. Тези ограничителни мерки са изключително важни и са животоспасяващи", призова Радев.

Той анализира, че здравната криза поражда сътресения в икономическата и социалната система и поставя на изпитание малкия и средния бизнес, както и работещи с малки деца и възрастни родители, за хора, които губят работа или са в неплатен отпуск.

"И тук българското правителство следва да предприеме механизми за подпомагане на най-засегнатите от мерките. Ресурсите в държавата са ограничени, ние го обсъдихме на срещата, но очаквам от правителството в спешен порядък да преоцени финансовите и инвестиционните приоритети и да търси помощ от ЕС".

"Борбата днес е за всеки българин, затова призовавам за единствено и солидарност, вярвам, че заедно и обединени ще се справим", каза в заключение Радев. Той благодари на всички българи, които са се записали доброволно да участват в борбата с коронавируса.

След него премиерът Бойко Борисов потвърди, че е абсолютно солидарен с изводите на президента за единство."Запознахме президента, че смятаме в спешен порядък първо да защитим лекарите, мед. сестри, санитари, лаборанти, всички в сферата. Затова ще дадем по 1000 лв. на всяко медицинско лице и на всички, които са на първа линия и работят с коронавируса", обяви Борисов.

Премиерът гарантира, че се работи за осигуряване и на маски и защитни облекла в спешен порядък.

"Трябва социално слабите да бъдат подпомагани, малкия и средния бизнес, но много внимателно трябва да се следят резервите на държавата - на първо място за пенсии, заплати на лекари, армия, на полиция", каза той.

Борисов потвърди, че ЕС ще увеличи държавната помощ през социалния фонд за всички, които излизат в болнични или фалират като компании.

"От криза не се излиза по-богат, щетите са в цял свят и нито една държава не е предложила конкретна мярка - докторите не могат да кажат за колко време ще се справят - всеки лев се пресмята, за да може да се защити държавата", гарантира министър-председателят.

В края на изказването си Бойко Борисов каза, че с президента загърбват противоречията по време на кризата и ежедневно ще разговарят и ще си обменят разчети и мерки.

"За да сме единни и силни, противоречията остават назад, докато трае кризата", завърши премиерът.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати