29 Март 2024 г. Петък

Започват тестове за ваксина срещу коронавирус в САЩ

2020-03-16 06:46:13

Започват клинични тестове за ваксина срещу коронавирус в в научния институт "Кайзер Перманент" в Сиатъл, САЩ, съъобщиха световните информационни агенции. 

Днес ще бъде даден старт на изпитанията.

В тях участват 45 доброволци - млади и здрави. За момента те остават анонимни.

Експерименталната ваксина трябва да докаже, че няма нежелателни странични ефекти.

За регулаторното одобрение на потенциална ваксина ще е нужно време между година и година и половина.

Припомняме, че по-рано Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, обяви по време на изслушване пред Конгреса, че САЩ могат да имат ваксина срещу коронавируса до 12-18 месеца.

 

Той обясни, че през следващите четири седмици ще започне първа фаза на клинични изпитания, за да се установи един от кандидатите. По думите му в момента вероятно има най-малко 10 и са на различни етапи на развитие.

Но специалистът подчерта, че процесът по разработване на ваксина не е толкова бърз. С влизане във фаза едно ще отнеме три месеца да се установи дали ваксината е безопасна. След това започва важна фаза, която ще установи дали ваксината работи. Тази фаза, по думите му, ще отнеме най-малко още 8 месеца, тъй като никой не иска с ваксината да нарани здрави хора.

Може да се сдобием с ваксина до година, година и половина. Това е времевата рамка, обяви Антъни Фаучи.

Без паника заради пандемията от коронавирус, която засегна и САЩ. Това призова американците президентът Доналд Тръмп на поредна пресконференция.

Той настоя да не се "щурмуват" магазините за хранителни стоки от големи групи хора, които ненужно се презапасяват с най-необходимото, тъй като магазините няма да спират работа.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който ръководим екипа за борба с вируса на държавно ниво, актуализира броя на случаите в САЩ - те вече са над 2900 в 49 щата.

Той каза, че рискът от сериозно заболяване остава нисък.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който ръководим екипа за борба с вируса на държавно ниво, актуализира броя на случаите в САЩ - те вече са над 2900 в 49 щата.

Той каза, че рискът от сериозно заболяване остава нисък.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати