28 Март 2024 г. Четвъртък

Вижте как да осигурите здраве за белия си дроб?

2020-03-16 06:59:49
Въздухът в много градове става все по-мръсен и вие неволно поемате много вредни частици, дори да носите маска. Ако живеете в индустриална зона или силно населен развит град, то вероятно вече сте усетили негативите от замърсяването под формата на кашлица, зачервени очи, затруднено дишане.

Не всеки от нас може да си позволи да живее в планината на чист въздух, но пък има начин сами да помогнете на дробовете си да се очистят.

Белите дробове са едни от най-важните органи в нашето тяло, но за съжаление ние не правим нищо, за да се погрижим за тях. Заради мръсната околна среда, в тях влизат частици прах, химикали, пушек и т.н.

Как да прочистите дробовете си в домашни условия?

Терапия с пара

Парна терапия е един от най-добрите начини за прочистване на белите дробове. Вдишването на водна пара отваря въздушния канал и помага на белите дробове да се разтоварят от слузта. Тъй като проблемът със замърсяването на въздуха се увеличава през зимата поради честата липса на вятър, димът и мъглата се застояват близо до земята, образувайки смог и увеличавайки нивата на замърсяване. Добре е да си правите парна терапия всеки ден за почистване на задръстения си дихателен канал.

Кашлица

Сухата кашлица е често срещана по време на студените месеци или при замърсен дихателен канал. Кашляйки, тялото ни изхвърля задържаните прах и слуз от тялото. Така че, не потискайте кашлицата си и се опитайте да практикувате контролирана кашлица.

Зелен чай

Зеленият чай има многобройни ползи за здравето и дори помага да прочистите дробовете си. Той съдържа много антиоксиданти, които помагат да се намали възпалението в белите дробове, а също така предпазват от вредите от вдишания дим.

Според проучване, проведено върху повече от 1000 възрастни в Южна Корея, хората, които пият поне 2 чаши зелен чай всеки ден, имат по-добра белодробна функция в сравнение с тези, които не пият нито една.

 

Храни с много антиоксиданти

Някои „противовъзпалителни“ хранителни продукти също могат да изчистят вашия дихателен канал и да ви помогнат да преодолеете затрудненото дишане. Включете куркума, кръстоцветни зеленчуци, череши, маслини, орехи и боб в диетата си и веднага ще усетите облекчение в дишането. Също така при проблеми, избягвайте за известно време преработената храна.

Мед

Медът има антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства, което помага за изчистване на задръстените ви бели дробове. Той се използва от древни времена за успокояване на раздразнени бели дробове и лечение на различни респираторни състояния, включително астма, туберкулоза и инфекции в гърлото. Приемането на лъжица суров мед всеки ден може да бъде доста полезно за белите ви дробове.

Извод

– Да стоите далече от дим и комини;

– Да инвестирате в добър пречиствател на въздуха;

– Да чистите редовно дома си от прах;

– Да вкарате повече растения в дома си, които са природен филтър на въздуха. 

източник: tialoto.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати