19 Април 2024 г. Петък

Китай: Японското противогрипно лекарство фавипиравир – ефикасно срещу коронавирус

2020-03-18 15:34:50

Здравните власти в Китай съобщиха, че използвано в Япония лекарство за лечение на нови щамове инфлуенца изглежда е ефикасно срещу пациенти с коронавирус, съобщава японска медия, цитиранa от "Гардиън".

Чжан Синмин, представител на Министерството на науката и технологиите на Китай, заяви, че фавипиравир, разработено от дъщерна фирма на Fujifilm, е показал окуражителни резултати при клинични тестове в Ухан и Шенчжен при 340 пациенти.

"С висока степен на безопасност и е ефикасен при лечение", каза Синмин пред журналисти.

Пациенти, които са получили лекарството в Шенчжен, са били с негативна проба за вируса средно четири дни, след като са дали положителна проба в сравнение средно с 11 дни при тези, които не са лекувани с медикамента, информира NHK.

В допълнение рентгенова снимка потвърждава подобрение на условията в белия дроб при 91% от пациентите, които са лекувани с фавипиравир в сравнение с 62% или при тези без лекарство.

Fujifilm Toyama Chemical, която е разработила лекарството, също известно като "Авиган" през 2014 г., отказва коментар.

Лекари в Япония са използвали същото лекарство при клинични изследвания върху пациенти с коронавирус с леки и умерени симптоми.

Но източник от японското здравно министерство намекна, че лекарството не е толкова ефикасно при хора с по-тежки симптоми.

"Ние давахме "Авиган" на 70-80 души, но изглежда не работи толкова добре, когато вече вирусът се е разпространил", каза източникът. Той добави, че същите пречки са установени при проучвания с използване на антивирусни препарати срещу ХИВ като лопинавир и ритонавир при пациенти с коронавирус.

През 2016 г. японското правителство достави фавипиравир на Гвинея за борба с ебола.

Лекарството трябва да бъде одобрено от правителство, за да бъде прилагано на пациенти с Covid-19.

Здравен представител съобщи, че медикаментът може да бъде одобрен най-рано през май.

"Но ако резултатите от клиничните изследвания се забавят, одобрението също ще се забави", предупреди той.

По последни данни на Световната здравна организация по света има близо 185 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 7500. Регистрирани са случаи в 159 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 200 000 случая и повече от 8000 починали в 155 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати