29 Март 2024 г. Петък

136 организации в Европа търсят лечение срещу коронавируса

2020-03-19 10:07:55

136 научни организации в Европа търсят ваксина срещу коронавируса. Това обяви в сутрешния блок на БТВ българският еврокомисар по образование и наука Мария Габриел.

По думите й Европа е в безпрецедентна ситуация, като трябват много решителни и много бързи действия. За това Европейската комисия в последните няколко дни е на всички фронтове - от ограничаване за влизане в Европейския съюз до медицинското оборудване и материалите, които лиспват, каза тя.

Несъмнено сме в трудна ситуация и Комисията мобилизира вички възможни средства. Без сътрудничество и без наука няма ваксина, няма нови лечения и няма по-бързи прецизни тестове за диагностициране, посочи Мария Габриел.

Самата тя обаче не чакала средата на март, за да реагира, а още януари месец мобилизирала Фонда за научни изследвания. В момента 136 научни организации са мобилизирали всичките си сили в Европа за ускорим намирането на ваксина срещу коронавируса и да имаме още прецизни тестове, изтъкна българският еврокомисар.

Тя обясни, че се дава възможност на европейска фирма в Германия да остане в Европа и да разработи ваксина срещу коронавирус за целия свят. "Работете спокойно и ако всичко върви така, както те споделиха с нас и продължи всичко както трябва, очакваме клични тестове през юни месец", поясни тя.

Мария Габриел не мисли, че има някой, който да не си задава въпроси, да няма реакция на страх и отговорност. Трябва да сме готови да използваме всяка възможност да ограничаваме контактите си с новите технологии и същевременно работата да върви, настоя тя.

Това, което за Мария Габриел е по-важно да продължава работата и координацията, защото това се очаква от ЕК. Предизвикателството е да ограничим разпространението на вируса. Въпрос на лична отговорност дали хората да се движат и да пътуват, защото нямало как да се забрани такова нещо, допълни българския евромисар.

"Никой не е забранил свободното движение, но спазването на мерките за карантина и спазване на правилата, наложени от държави-членки трябва да се вземат предвид", посъветва Мария Габриел и посочи, че сега не е моментът да се предприемат лични пътувания.

Габриел поясни още, че отпуснатите над 800 млн. евро за справяне с коронавируса не са свежи пари. По думите й това е мобилизиране на съществуващ ресурс. 

За 2019 г. България има 122 млн. евро за усвояване, а другите 60 млн. евро са на разположение по оперативни програми, отбеляза еврокомисарят. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати