19 Април 2024 г. Петък

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение

2020-03-22 14:56:31

Президентът Румен Радев налага частично вето върху извънредния закон. Това обяви той в изявление пред медиите.

Президентът разкритикува мерките, предвидени в закона, които ограничават правата на словото, срещу спекулата, както и липсата на адекватна мерки за защита на населението от бедност. Гладът ще надвие на страха, посочи Радев. 

Законът обраснал с предложения, които нямат нищо общо с коронавируса, изтъкна той.

Държавният глава изрази надежда депутатите да вземат предвид препоръките му и да добавят допълнителни мерки.

Да не забравяме, че имаме бъдеще и след извънредното положение, предупреди Румен Радев. Липсите на кадри и дефицити в здравната система се опитвало да бъдат компенсирани с рестрикции. Опасност имало и за свободата на словото. Той вижда опасност да се наказва всяко свободомислие. В света протичали две кризи, по думите му. Едната е здравната, свързана с коронавируса. Другата криза е икономическата, която стои на заден план.

Президентът Румен Радев поиска повече закрила за нуждаещите се. Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни, отчете президентът. Спекулата руши доверието в обществото и той настоя за сериозни мерки.

Радев е недоволен и от вменените правомощия на военните.

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото, е мнението на държавния глава. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, настоя той.

Налаганите мерки били по неговата оценка крайно рестриктивни и засилват напрежението. Румен Радев акцентира върху това, че другите държави предприемат мерки за подпомагане на бедните и уязвими групи. Той осъзнава факта, че възможностите на бюджета ни са малко, но пък подчерта, че нуждите ни са по-големи.

По отношение на армията държавният глава критикува това, че в закона се пренебрегвала ролята на върховния главнокомандващ. Битката със спекулата пък по начина, по който е гласувана, възпрепятствала вноса на лекарства и други продукти.

 

От нашия разум днес зависи какъв ще бъде утрешния ден, категоричен бе президентът.

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, смята той. Радев вижда опасност от налагане на автоцензура, а въведените в извънредния закон мерки оставали и след извънредното положение.

Припомняме, че по-рано днес от АИКБ настояха точно за налагането на частично вето върху закона за извънредното положение. 

Вчера от партия "Воля" се обявиха против текст от закона за извънредното положение.

На 20 март депутатите поспориха около час за заглавието на извънредния закон.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати