19 Април 2024 г. Петък

Главният секретар на президента с шест въпроса към главния прокурор

2020-07-15 07:50:23

Шест въпроса като непряк отговор към прокуратурата зададе главният секретар на президентството Димитър Стоянов, съобщи БНТ.

Единият от тях е "В какво точно се състои подкрепата на президента Радев за определените от главния прокурор като "бегълци от правосъдието?".

Въпросите на Стоянов, насочени към държавното обвинение, са продължение на лаконичния отговор по-рано от президентската институция. На упрека на главния прокурор Иван Гешев в социалната мрежа Туитър, че държавният глава Румен Радев подкрепя бегълци от правосъдието.

"Медийното правосъдие на главния прокурор оставяме без коментар". Такава позиция изразиха от прессекретариата на президента по повод публикацията в "туитър" на главния прокурор Иван Гешев.

"Защо г-н главен прокурор позволихте Божков да избяга от т. нар. правосъдие?

Може ли да посочите сметките с финансови средства за т. нар. платени протести?

Защо вместо да разкриете истината за корупционните схеми на Божков с изпълнителната власт и липсващите над 700 млн. в бюджета, както и причините за честите посещения на един ПР, вие се занимавате с интриги?

Кога ще публикувате чатовете на премиера, министри и депутати с Божков и не само с него?"

"Не очаквам отговор защото сте инсталиран, за да не давате отговори", завършва позицията на главния секретар на президентската институция Димитър Стоянов. 

Припомняме, напрежението между главния прокурор Иван Гешев и президентската администрация се изостри след безпрецедентната акция на прокуратурата, която влезе в администрацията на държавния глава на 9 юли 2020 г.

Акцията на прокуратурата идва след вчерашното извънредно изявление на държавния глава, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Повод за изявлението му беше инцидент, при който бившият правосъден министър от кабинета "Борисов-2" Христо Иванов отиде на плаж Ресенец, където е лятната резиденция на Доган, но беше изблъскан от охранители, които не се легитимираха.

Тогава охранителите си позволиха да хвърлят и националния трибагреник, който Иванов заби на плажа - изключителна държавна собственост, според Конституцията, чл. 18, ал.1. От НСО първоначално отказаха да признаят, че тези гардове са техни, но след това президентът Румен Радев заяви, че охраната там е на НСО, но поясни, че той няма контрол върху НСО. Това е станало със законодателството от 2015 година, с което за службата се отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава

При акцията разследващите изнесоха чувал с документи и изведоха президентския съветник и бивш служебен вътрешен министър Пламен Узунов от сградата.

Несравнимата акция бе един от основните мотиви за продължаващите шести ден антиправителствени протести.

Според психиатъра д-р Николай Михайлов с действията си Гешев застраши кариерата на Борисов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати