19 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ внесе проекта си за нова Конституция

2020-08-18 10:39:17

ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.

Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за машинно гласуване при следващите избори.

ЦИК трябва да има собствена сграда, каза премиерът.

Предстои изключително сложно за управление време, поне година, ние искаме само да помагаме на хората, каза Борисов. Лъжа е, че ще бъдат затваряни градове, българите дори не знаят какво е карантина, така управляваме пандемията, допълни още Борисов.

По-късно от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че председателят на ПГ д-р Даниела Дариткова е депозирала в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция на Република България. Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи. С това ГЕРБ кани на разговори и консултации по представения проект всички парламентарни групи с цел да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание.

Припомняме, че на 14 август премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.

След като премиерът Бойко Борисов обяви намеренията за промяна на Основния закон, правосъдният министър Данаил Кирилов обяви пред 24 часа, че от ГЕРБ имат вече готов проект за нова Конституция. Вицепремиерът Томислав Дончев и външният министър Екатерина Захариева потвърдиха, че в партията всъщност работи от много време по тези предложения, но изчаквали подходящия момент в обществените нагласи.

Коалиционните партньори на ГЕРБ - ВМРО подкрепиха идеята за промяна на Конституцията, но излязоха със свои предложения, без които чиято подкрепа няма да подкрепят и други промени. Положително се изказа и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова - представител на НФСБ в правителството.

Нито една друга парламентарно представена партия не е изказала до този момент ясна подкрепа за промените, анонсирани от лидера на ГЕРБ, а партията на Борисов трябва да търси и намери максималната подкрепа, за да събере нужния й брой депутати. За да мине планът на Борисов са нужни 160 депутати, които да гласуват "за" свикване на Велико народно събрание.

От БСП до този момент се изказват критично, такава по-скоро е позицията и на депутатите от "Воля". Независимите депутати, които влязоха от квотата на "Атака" в ОП не са дали ясна позиция до този момент.

ДПС излязоха единствено с припомняне на реч на почетния председател Ахмед Доган, в която се говори за рестарт на демокрацията, нов обществен договор и сформиране на експертно правителство.

От извънпарламентарните партии и движения всички посрещнаха със скептицизъм и дори остра критика предложенията на партия ГЕРБ с изключение на СДС. 

Накратко предложенията на ГЕРБ, както бяха анонсирани от Бойко Борисов: ГЕРБ: 

 

 • Намаляване на броя на депутатите. За обикновено народно събрание броят на депутатите да бъде свит от 240 на 120. За Велико народно събрание вместо 400, депутатите да са 280.
 • Разделяне на кадровия орган на съдебната система ВСС на две - Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите.
 • Ограничаване правомощията на министъра на правосъдието
 • Въвеждане на т.нар. индивидуална жалба в Конституционния съд, т.е. гражданите да могат да сезират съда.
 • Изслушване на всеки шест месеца на главния прокурор от Народното събрание и той да може да докладва и по конкретни дела, като докладът му да бъде приеман.
 •  

  източник: news.bg

  Последни новини от категория Политика


  Новини
  Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
  Новини
  Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
  Новини
  БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
  Новини
  Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
  Новини
  Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
  Последни новини:
  Анкета
      Резултати