2 Октомври 2022 г. Неделя

Ден 49 - протест и контрапротест

2020-08-27 08:24:17

Спокойно премина 49-ата вечер на протести в София, предаде БНР. Демонстрантите донесоха на площад "Независимост" свое "гражданско шкафче", на което поставиха часовник - по думите им той отброява оставащото време на кабинета на Бойко Борисов.

"Времето му изтича", каза от сцената представителят на Отровното трио Арман Бабикян. Върху шкафчето имаше химикалки и бели листове, на които хората да напишат мотивите си за оставка на кабинета.

"Това шкафче е антипод на онова шкафче с пистолетите, парите и така нататък, които цяла България видя. Само че това шкафче е на гражданите, а не на министър-председателя. Там хората ще слагат своите мотиви защо искат оставката на Борисов и тази власт. Вътре ще бъде напълнено с техните листи, с техните писания, така че току-виж министър-председателят разбрал защо всички искат той да си отиде." - обяви той.

Състоя се и традиционното шествие между палатковите им лагери на пл. "Независимост" и Орлов мост. Участниците са категорични че оставката на правосъдния министър няма да промени нищо в позицията им по отношение на кабинета.

"Тежка загуба за българския народ, непрежалима", иронизира ексминистъра друг член на Отровното трио - Велислав Минеков.

"Не знам обаче Кой ще е този куражлия, който да вземе неговото място, тъй като това е изключително обиден вече пост. Още повече, че това правителство си отива със сигурност и да пожелаеш подобна служба за два или три дни е унизително." - каза още Минеков.

Междувременно около 30 граждани се събраха пред сградата на Румънското посолство към 21 ч. Демонстрацията им се проведе на тротоара. По този начин хората искаха да покажат, че гражданска позиция може да се отстоява и без затварянето за движение на кръстовищата. Проявата премина без напрежение.

Гражданите, които негодуват срещу блокадите в центъра на столицата, решиха да предложат на Отровното трио медиен дебат. Те настояват и за среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Планира се и завеждането на колелтивен иск срещу Отровното трио за вреди, нанесени на Столичната община и гражданите, в резултат на трайните блокади. Потърпевшите столичани ще поискат финансово обезщетение в размер на 6-цифрена сума, съобщиха демонстрантите.

Преобладаващата част се въздържаха от коментар по отношение на подадената днес оставка на правосъдния министър. Те подчертаха, че за тях проблем остават трайните блокади на възлови места в столицата. На този фон се чуха и гласове в подкрепа на Кирилов.

На другия сборен пункт на контрапротеста - до пилоните пред НДК, се събираха подписи срещу извършените "престъпления срещу Републиката". Недоволните граждани негодуват срещу "нарушеното право на свободно придвижване в града, опита за държавен преврат и насилствено превземане на властта, както и неспазването на обществения ред от участниците в антиправителствените протести". 

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Очаква се над днес 57 000 първокласници да тръгнат на училище. Близо 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през новата 2022/2023 учебна година.Учебната година ще ...
Новини
Президентът Румен Радев най-вероятно ще разпусне парламента в седмицата след 1 август, след като стана ясно, че партиите и коалициите трябва да се явят на предсрочни парламентарни избори.Началото н ...
Новини
Министерството на здравеопазването актуализира списъка на лечебните заведения, с които има сключен договор за предоставяне на лабораторни услуги. Списъкът включва общо 177 лечебни заведения.Министерс ...
Новини
На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират ...
Новини
За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати