15 Юни 2024 г. Събота

Ден 49 - протест и контрапротест

2020-08-27 08:24:17

Спокойно премина 49-ата вечер на протести в София, предаде БНР. Демонстрантите донесоха на площад "Независимост" свое "гражданско шкафче", на което поставиха часовник - по думите им той отброява оставащото време на кабинета на Бойко Борисов.

"Времето му изтича", каза от сцената представителят на Отровното трио Арман Бабикян. Върху шкафчето имаше химикалки и бели листове, на които хората да напишат мотивите си за оставка на кабинета.

"Това шкафче е антипод на онова шкафче с пистолетите, парите и така нататък, които цяла България видя. Само че това шкафче е на гражданите, а не на министър-председателя. Там хората ще слагат своите мотиви защо искат оставката на Борисов и тази власт. Вътре ще бъде напълнено с техните листи, с техните писания, така че току-виж министър-председателят разбрал защо всички искат той да си отиде." - обяви той.

Състоя се и традиционното шествие между палатковите им лагери на пл. "Независимост" и Орлов мост. Участниците са категорични че оставката на правосъдния министър няма да промени нищо в позицията им по отношение на кабинета.

"Тежка загуба за българския народ, непрежалима", иронизира ексминистъра друг член на Отровното трио - Велислав Минеков.

"Не знам обаче Кой ще е този куражлия, който да вземе неговото място, тъй като това е изключително обиден вече пост. Още повече, че това правителство си отива със сигурност и да пожелаеш подобна служба за два или три дни е унизително." - каза още Минеков.

Междувременно около 30 граждани се събраха пред сградата на Румънското посолство към 21 ч. Демонстрацията им се проведе на тротоара. По този начин хората искаха да покажат, че гражданска позиция може да се отстоява и без затварянето за движение на кръстовищата. Проявата премина без напрежение.

Гражданите, които негодуват срещу блокадите в центъра на столицата, решиха да предложат на Отровното трио медиен дебат. Те настояват и за среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Планира се и завеждането на колелтивен иск срещу Отровното трио за вреди, нанесени на Столичната община и гражданите, в резултат на трайните блокади. Потърпевшите столичани ще поискат финансово обезщетение в размер на 6-цифрена сума, съобщиха демонстрантите.

Преобладаващата част се въздържаха от коментар по отношение на подадената днес оставка на правосъдния министър. Те подчертаха, че за тях проблем остават трайните блокади на възлови места в столицата. На този фон се чуха и гласове в подкрепа на Кирилов.

На другия сборен пункт на контрапротеста - до пилоните пред НДК, се събираха подписи срещу извършените "престъпления срещу Републиката". Недоволните граждани негодуват срещу "нарушеното право на свободно придвижване в града, опита за държавен преврат и насилствено превземане на властта, както и неспазването на обществения ред от участниците в антиправителствените протести". 

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати