27 Септември 2024 г. Петък

Като няма гражданско общество, цъфва селското и връзва провинциалното

2010-10-12 10:20:41

Панагюрското съкровище, което е в Пловдив, но по принцип се съхранява в София, е на път да грейне в една от световните културни столици (Ню Йорк), но преди това стана повод да си покажем некултурно провинциализма.

Изящното тракийско злато накара да изригне грозно криво разбраният „местен патриотизъм“. Пловдивският кмет Славчо Атанасов предяви права върху него с претенцията на първи (по ред) притежател, преди да е било прехвърлено в Националния исторически музей в София. 

Централната власт се разлюти, а панагюрци… “А панагюрци – донскиказаци“, както се пее във възрожденската песен, която слави героизма на пангюрци в Априлското въстание. Само че то не беше ли през 19-ти век?

Не знам за казаците. Те пишат писмо на султана, но това май беше друга картина. Ох, обърках се…Селянииии, топчето ще пукне“? Дали пък да не отворим един спор за баира – какво лозе може да се засади изгодно на него? 

А още по-добре ще е да отпочнем патаклама за топчето. Да, най-правилно ще е. То е преносимо и може също да бъде пратено в Ню Йорк, за да му се порадват докато тук се разберем кой е по-юнак.

Чудя се къде е в тази напрегната ситуация Ахмед Доган да опази гражданския мир. Ще се изпотрепем без неговия миротворчески гений. Да вземе да раздаде порциите (справедливо) преди да сме раздали шишанетата.

Провинциализмът не е географски феномен. Той е състояние на сдуханата духовност. Някъде тя не е състояла; другаде е трайно стъпкана, но като цяло навред марширува посредствеността.

Не е важно кой е прав да претендира за съкровището, а дали такъв разговор изобщо трябва да се води публично. Неприлично е. Много е селско (т.е. провинциално). 

Като няма гражданско обществото избуява селското, което излъчва своите левенти да водят бащина ни дружина – жална ни майка!

Еййй, селяниии, България ще пукне, бре!

ИВО ИНДЖЕВ 
http://ivo.bg


източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати