28 Септември 2024 г. Събота

Германски институти: Икономиката на Германия ще нарасне с 3.5% през 2010

2010-10-15 09:06:02
Най-голямата икономика в Европа – тази на Германия, ще нарасне с близо двойно по-голям темп от първоначално предвиденото, предвиждат водещите институти в страната, цитирани от "Блумбърг".

Брутният вътрешен продукт на Германия ще нарасне с 3.5% през тази година и с 2% през 2011 г., смятат германските институти. През април, те очакваха икономическия растеж да бъде 1.5% за 2010 г. и 1.4% за следващата година. Прогнозата беше направена преди националната статистическа агенция да обяви най-големият темп на увеличение на БВП за второто тримесечие от две десетилетия насам. Тези резултати бяха подпомогнати от големия износ, който реализира Германия и на който разчита икономиката й.

Правителството на страната избра четири групи организации, които да правят икономическа оценка два пъти годишно. Общо са избрани осем института, които са групирани да следят четири типа икономически данни.

Изследването показва, че корпоративното инвестиране и износа се очаква да забавят своя растеж през втората половина на годината, но потреблението се очаква да се увеличи значително за първи път от няколко години насам.

Според тях потреблението може да се увеличи, защото компаниите разкриват нови работни места. Нивата на безработица в страната ще паднат до 7% през 2011 г. спрямо сегашните от 7.5%, които са и най-ниски от обединяването на страната през април 1992 г.

Рязането на държавни разходи, както и изтичането на програмите за стимулиране на растежа, ще намалят бюджетният дефицит през следващата година до 2.7% спрямо БВП и така страната ще покрие фискалните изисквания на ЕС. Институтите предлагат и въвеждането на по-ясни правила при обявяването в несъстоятелност на държави и банки.

Високият курс на еврото през последните месеци, обаче може да навреди на износа на страната и германските компании ще станат по-зависими от вътрешното потребление, коментира "Блумбърг".

Директорът на "Бундесбанк", Аксел Вебер коментира, че възстановяването на икономиката на страната след рецесията върви с нормални темпове.

"Икономиката отбеляза силен старт през тази година, като вътрешното потребление и корпоративното инвестиране се увеличиха значително", заяви Вебер.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати