25 Септември 2024 г. Сряда

Около 30 00 българи са на хероин

2010-11-11 09:28:42

Между 15 000 и 22 000 българи употребяват наркотици чрез инжекции. Това каза д-р Момчил Василев, директор на Националния фокусен център за наркотици и наркомании.

Той оповести данните от Годишния доклад на ЕС по проблемите на наркотиците и наркоманите през 2010 г. Между 750 хиляди и 1 милион са европейците, които употребяват инжекционно наркотик.

В страната ни се е увеличило разпространението на ХИВ при венозна употреба на наркотици, но то е много ниско спрямо останалите държави от ЕС, посочи Василев.

Той уточни, че през миналата година в страната ни са регистрирани 38 смъртни случая, което е значителен спад спрямо 2008 г., когато те са 74. Все пак след 2004 година до 2008 смъртността се е увеличила поне пет пъти.

Хероинът все още е най-проблемният наркотик в Европа, става ясно от доклада, както и че броят на употребяващи го средно за ЕС през последните години се задържа на едно и също ниво (0,4% от възрастното население).

Същото важи и за България, където според статистиката броят на употребяващите е между 20 000 и 30 000 души.

Между 30 000 и 35 000 души у нас са опитвали амфетамин, а екстази – между 20 000 и 25 000 души.

Средно за ЕС по-масово се употребява екстази – 2,5 млн. души на възраст от 15 до 34 г. са го ползвали поне веднъж в живота си.

Три милиона европейци между 15- и 34-годишна възраст пък са пробвали кокаин поне веднъж, сочи статистиката.

В България опитвалите дрогата са около 25 000 души.

Сред сериозните проблеми в борбата с наркотиците са и новите вещества, които се разпространяват през последните години, отбеляза д-р Василев.

През 2009 г. година в ЕС са регистрирани 24 такива, като бяроят им е рекорден. Повечето от тях се предлагат като легални заместители на незаконните наркотици. През 2010 година вече са открити нови 31 вещества в Европа.

У нас са открити седем нови вида наркотик.

Той обясни, че тези вещества се продават като законни вещества за вдигане на настроението и за еуфория и винаги са лансирани като легални заместители на нелегални вещества.

Имаме и нов начин за трафикиране на кокаин от Южна Америка към Европа - имплантира се в дрехи и пластмасови изделия. В Испания се извлича в специални работилници и отново се разпространява.

Данните от доклада сочат още, че най-малко един милион граждани на ЕС годишно се лекуват от наркотични зависимости.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати