22 Септември 2024 г. Неделя

БАН: Правителството иска да ни ликвидира

2010-11-15 22:02:58
 

Изявлението на министър-председателя и системната политика, насочени към ликвидация на БАН, предизвикват силно недоумение и възмущение. Науката има стратегическо значение за обществото и трябва да бъде управлявана компетентно и националноотговорно, се казва в декларация на ръководството на БАН.

Правителството демонстрира непознаване на функциите и начина на работа на БАН, както и липса на адекватна визия за организиране, развитие и управление на науката в страната, смятат учените.

Всички предложения за разформироване на академия и преминаване на институтите й към министерства и университети предполагат увеличаване на финансирането за администриране и попадане на науката под пряката власт на чиновниците. Очевидно се цели тоталното й унищожаване по подобие на неуспешния модел, приложен от Симеон Дянков в Грузия, се посочва в декларацията.

От БАН са категорични, че правителството изолира България от приоритетите на Европейския съюз за излизане от кризата чрез инвестиции в наука, образование и иновации.

Държавите, които следват тези приоритети, са в процес на излизане от рецесията. Не може да се твърди, че квалифицираните кадри се връщат в България. В момента са налице обратните тенденции, а това ще доведе до безвъзвратно интелектуално обезкръвяване на нацията, категорични са учените.

Те изтъкват, че правителството непрекъснато променя позициите си спрямо БАН, което показва непоследователност и недалновидност.

Политиката на управляващите спрямо БАН ги определя като рушители на доказани постижения в българската наука и именно като такива те ще останат в съзнанието на хората, посочват от ръководството на академията.

Учените подчертават, че ще се борят докрай "с всички допустими средства срещу унищожаването на най-старата научна институция в България".

От БАН отново излизат на протест във вторник, 16 ноември, от 18 часа на площада пред Народното събрание.

Учените настояват за възстановяване на бюджета за 2010 с цел изплащане на заплати и пускане на парно и за изпълнение на ангажиментите, поети няколкократно от правителството през 2010 г. От академията искат и оставките на министрите Дянков и Игнатов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати