20 Април 2024 г. Събота

Печатът от 22 ноември

2010-11-22 09:31:20

Армейски генерали и висши офицери тайно са записвани и подслушвани, е водещата новина за Стандарт. Скандалът гръмна, след като в хотел "Шипка" на Министерството на отбраната бе открита камера, скрита в часовник. Военна прокуратура вече разследва незаконния шпионаж. Проверява се дали са правени записи и от кого са ползвани. Компютърна система за видеонаблюдение в стая 222 на "Шипка" е събирала информация от 69 камери в почивни станции на армията. Микрофони пък са монтирани в повечето военни клубове в големите градове. Те са поставени с мотива за по-голяма сигурност. "Поръчах скритата камера в часовника, но тя не е използвана", казва Николай Марков, бивш отговорник по сигурността в агенцията на МО, която управлява почивните бази.

Гражданите, на които им предстои да си извадят нови документи за самоличност и шофьорски книжки, да не отлагат това във времето, тъй като догодина се очаква нова вълна от опашки пред паспортните служби и КАТ, съобщава Труд. В момента пред гишетата е спокойно и няма никакви опашки, обясняват от МВР. Миналата година парламентът удължи с шест месеца срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки, които обаче изтичат само през 2010 година. Тоест ако документът ви за самоличност е валиден до 29 декември т.г., неговият срок автоматично се удължава до 29 юни догодина. До 30 дни след това вие трябва да подадете заявление за нов документ, иначе ви заплашва глоба. В случай че личната ви карта важи само до 1 януари 2011 г., то най-късно до 1 февруари същата година трябва да се наредите на опашката за нов документ, съветва изданието.

Дянков бори търговията с фирми със закони полуфабрикати, информира Сега. “В парламента се готвят за второ четене законови промени, които са пореден опит за справяне с измамите, свързани с прехвърляне на фирми на неграмотни, бедняци и дори на умиращи хора. Поредните поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) целят да осуетят прехвърлянето на фирми със задължения в големи размери към хазната на нови собственици, които очевидно нямат възможност да ги плащат. Министърът на финансите Симеон Дянков разясни през уикенда, че смяната на собствеността на задлъжнели бизнеси ще става след обстойна проверка от НАП, която според промяната в ДОПК ще може да трае до 2 месеца”, разказва вестникът. Той припомня, че НАП неотдавна е съобщила как на човек, отиващ си от рак, били прехвърлени 17 фирми с 30 млн. лева борчове, а пловдивски клошар се сдобил с 11 дружества със задължения за над 12 милиона.

Над 6 млрд. лв. са вече необслужваните задължения във финансовия сектор, показва обобщение на данните на БНБ за просрочията по кредити и финансирания, отпуснати от банки, дружества забързи заеми и лизингови компании в края на септември 2010 г., научаваме от Дневник. С това делът им от общия портфейл за първи път надхвърля 10% и вече е 10.62%. Нарастването обаче се забавя както на годишна, така и на тримесечна база.

Тузарските кръчми в страната са скрили близо 12 млн. лева данъци за една година. Фрапиращите данни излязоха от анализ на Националната агенция за приходите, разкрива Монитор. Според данните на данъчните близо 88% от всички заведения в страната крият между 75% и 90% от реалния си оборот. Тези сметки показват, че за последните 5 години щетите за бюджета са близо 60 млн. лева. Затова от лятото НАП прави редовни открити наблюдения в лъскавите барове и дискотеки и следи за данъчни нарушения.

С 200 до 700 лв. повече ще получат депутатите, които пътуват до избирателните си региони с лични коли, предвижда заповед на парламентарната шефка Цецка Цачева, пише 24 часа. Така депутатите от Варна, Бургас и Добрич ще имат право на 7686 лв. за година. Тези от Русе ще вземат 6149 лв. Колегите им от Велико Търново, Габрово, Смолян и други градове на разстояние между 200 и 300 км от София ще осребряват фактури за 4612 лв. За Видин, Кюстендил, Пловдив и Плевен се дават 3075 лв., а за избраниците от столицата - 1617 лв. Имаме много по-големи икономии от предвиденото и можем да си го позволим, обяснява главният секретар на парламента Иван Славчов. Предпочитаме депутатите да ползват лични коли, а не служебни, затова го поощряваме, допълва той. Луксозните лимузини излизали на НС около 1,20-1,30 лв. на километър, а личните автомобили - само 0,20 лв.

Въпреки че са издадени 1600 заповеди за премахване на постройки в цялата страна, а само за година се подават около 70 000 сигнала за незаконни строежи, първата по-голяма сграда ще бъде разрушена тепърва и това ще е отдавна затвореният хотел "Рамона", който се намира в свлачищната зона на местността Чайка до Златни пясъци, отбелязва Сега. 3-етажният незаконен хотел, който не се използва от години, ще бъде съборен в близките дни, обеща пред БНР шефката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева. Съдебната сага по премахването на хотела, който е издигнат на първа линия, тече от 2004 г. До 15 декември булдозери трябва да сринат порта на семейство Баневи в курорта "Русалка".

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) публикува на интернет страницата си dnsk.mrrb.government.bg стотици заповеди за уведомяване на собственици на незаконно изградени постройки в цялата страна, които ще бъдат съборени, допълва Дневник. Сред тях има къщи и огради в столичния кв. "Бояна", край язовир "Искър", в скъпи квартали на Варна и Бургас.

Бившият главен прокурор Никола Филчев е бил агент на Държавна сигурност с псевдоним Самуилов. Това съобщи от екрана на Нова дисидентът и председател на Българската лига за правата на човека Николай Колев–Босия, пише Монитор. „Защо толкова години се крие принадлежността му към ДС”, каза правозащитникът. Той не посочи откъде разполага с информацията, а заяви, че „едно птиченце му казало”. Босия, който е свидетел по делата за убийствата на прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка Надежда Георгиева, още преди години заяви, че Никола Филчев има пръст в двете екзекуции.

“Образователният министър Сергей Игнатов се чувствал като „папирус върху скала”. Това призна самият той в ефира на бТВ. Причината за това се криела във факта, че бил далеч от науката си”, четем в Новинар. Той опроверга твърденията на научната общност, че правителството иска да разформирова БАН и да разпродаде имотите й. По думите му за разформироването на академията говорели само учените. В проектозакона за академията е записано, че статутът на имотите й ще бъде запазен, съобщи той.

Започна разследване за финансови злоупотреби срещу Уляна Пръмова, пише Дума. Бившата шефка на БНТ е обвинена за неправилно боравене с 34 млн. лв. от средствата на държавната медия. Сигнал за нарушението подала медийната експертка Светлана Божилова. Тя писа до прокурора, че в БНТ са правени "необясними" финансови разходи. Някои от тях са по телевизионни продукции като "Голямото четене". Подозрения за злоупотреби е повдигнал ремонтът на "Студио 1", глътнал около 10 млн. лв. В сметката не влизат разходите за техника и оборудване.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати