20 Април 2024 г. Събота

Пресата на 25 ноември

2010-11-25 09:39:57

Несъществуващо разследване коства US визата на Румен Петков, разкрива Сега. Посолството на САЩ в София обяви официално, че е отнело виза на български гражданин, при това бивш министър на вътрешните работи и действащ депутат. "На базата на информация, появила се във връзка с провеждано криминално разследване, посолството на САЩ е анулирало неимигрантската виза, която е била издадена на Румен Петков", обяснили от мисията, но отказали подробности. Не дали и никакви разяснения за какво криминално разследване става въпрос и от кои институции е правено. Говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова признава пред вестника, че няма искане за сваляне на депутатския имунитет на Румен Петков, което значи, че срещу него няма наказателно производство. "Не знам какво имат предвид от посолството на САЩ", допълва тя. На Кожухарова не и е известно да има разследване по твърденията на вицепремиера Цветан Цветанов и на шефа на митниците Ваньо Танов, че срещата на Петков като вътрешен министър с братя Галеви през 2006 г. била за преразпределението на наркопазара.

“, допълва Дневник. “Съобщение на посолството ебезпрецедентно, тъй като никога досега в целия 20-годишен период на прехода официални представители на американските институции не са коментирали, а още по-малко потвърждавали информация за отнета виза на конкретно лице. Посочените аргументи за това решение от своя страна породиха нова вълна от въпроси, които останаха без отговор”, посочва вестникът.

“Пълна проверка на твърденията на Цветан Цветанов и Ваньо Танов, че е бил свързан с наркопазара поиска депутатът от БСП Румен Петков с писмо до главния прокурор Борис Велчев. Бившият вътрешен министър декларира, че се отказва от имунитета си, ако разследването открие данни и в парламента постъпи такова искане от Велчев”, четем в Труд. Волен Сидеров, шеф на комисията за контрол на ДАНС, пък още вчера е изпратил писма за изслушване на Румен Петков, Алексей Петров и Братя Галеви. Заседанието е днес, но с дупнишките бизнесмени до обед вчера не е имало контакт, а за Алексей Петров трябва специално разрешение, тъй като е под домашен арест. Депутатите ще искат от ГДБОП и разработката срещу Галеви от 2004 г., макар да не са сигурни дали имат правомощия спрямо служба от МВР.

Депутатът от РЗС Емил Василев е бил агент на контраразузнаването и е разработвал немски фондации, както и политически фигури, е водещата новина за Монитор. Според източници от службите той бил назначен в Националната служба за сигурност (НСС) през 1996 г. Влял се в редиците на контраразузнаването с протекциите на покойния вече Николай Добрев, който по това време беше вътрешен министър. Добрев дал старт на кариерата му в службите заради бащата на  Василев – бивш полковник от службите по времето на Тато, твърди изданието. Василев разработвал трите немски фондации „Фридрих Еберт”, „Конрад Аденауер” и „Ханс Зайдел”, които подпомагат партии и различни проекти в България.

“Страната ни има много противници, които ни завиждат за постигнатите успехи. Такова мнение изрази пред БНТ премиерът Бойко Борисов. По думите му страни като Гърция, Румъния, Португалия и Ирландия не могат да се похвалят с такава стабилност, каквато сме имали ние”, пише Новинар. „В условията на икономическа криза, колкото по-силна, стабилна и с най-ниски данъци в Европа става една държава, толкова по-рязко се откроява”, аргументира се министър-председателят. Това била и причината тези държави да ни завиждат, тъй като не се справяли толкова добре и затова се опитвали да пречат на развитието ни. По думите на премиера забавянето на членството ни в Шенген ще се дължи единствено на политическо решение, а не на това доколко сме готови да бъдем външна граница на Евросъюза.

Нова армия от чиновници-анализатори ще укрепва капацитета на държавата в борбата с корупцията и организираната престъпност, съобщава Сега. Въпреки изобилието от комисии, специализирани органи и съвети, посветили се на тази дейност, правителството реши да даде милиони за създаването на нова административна структура - центъра БОРКОР. В него ще работят 155 души от различни ведомства, като само за първата година издръжката му ще е 8 млн. лв. “Не е ясно как новата структура ще подобри взаимодействието между купищата ведомствени и надведомствени органи, посветени на борбата с корупцията. В самия Министерски съвет досега съществуваше Комисия за превенция и противодействие на корупцията, в която влизаха представители на министерства, законодателна и съдебна власт. Към МС действа и главен инспекторат, който следи корупцията и конфликтите на интереси в администрацията и координира създадените във всички министерства със същата цел инспекторати”, обяснява изданието.

9 млрд. лева несъбираеми задължения са се натрупали през последните 10 години, твърдят данъчни служители пред Труд. Схемата е кухи фирми (без активи), но с огромни дългове, да се прехвърлят на бедни, болни и неграмотни хора срещу минимално възнаграждение. Те нямат доходи или имущество, което Националната агенция за приходите да продаде. От Националната агенция за приходите твърдят, че това е организиран бизнес. Посредници издирват социално слабите “бизнесмени”. Някои от тях не знаят какво подписват, но други са се превърнали в професионални длъжници. Националният “рекорд” е на ром, който на свое име има 170 фирми.

Между 100 и 400 хиляди семейства могат да станат обект на проверка от комисията “Кушлев”, ако бъдат приети предлаганите от правосъдното министерство промени в закона за конфискация на незаконно придобито имущество, научаваме от 24 часа. От "Отворено общество" и "Център за либерални стратегии" предупредили, че по данни на БНБ над 1 млн. българи няма да могат да докажат разминаването от 60 хил. лв. между придобито имущество и доходи. Това са спечелени пари от работа в чужбина и такива, които работодателите у нас са плащали под масата. Според адвокат Йонко Грозев като незаконно ще се третира всяко имущество, което не може да се докаже.

“Нормална цена за "смачкване" на дело - 50-60 хил. евро, 200 хил. евро, взети за свободата на Златомир Иванов-Баретата, нагло откраднати милиони от АЕЦ "Белене". Това са част от любопитните реплики, които излязоха на светло след първата публична прожекция на видеозаписи, направени със специални разузнавателни средства по време на делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър В. Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов”, информира Дневник. Според прокуратурата с посредничеството на Сантиров и от името на Цонев Попов е осъществил връзка със следователя Петьо Петров, който води разследване срещу Николай Цонев. Контактите помежду им свършват на 1 април тази година, когато всички са арестувани, след като Попов предава на следователя плик с 20 хил. евро.

Бивш студент дари 1 милион долара на Американския университет в Благоевград, съобщава Стандарт. Албанецът Елвин Гури, който се дипломирал с история и икономика през 1996 г., дал парите през октомври, щом станал милионер. Гури е основател на компанията "Джет Файнанс" у нас. Когато пристигнал от Тирана в Благоевград преди години, му дали пълна стипендия, защото бил от много бедно семейство. Днес Гури е член на настоятелството на университета.

Мащабна схема за измами за работа в чужбина разкриха полицаи от Велико Търново, пише Дума. От началото на октомври до 6 ноември престъпна група от трима жители на Борово успяла да заблуди 21 кандидати за селскостопанска работа в Испания. "Таксата" за посредничеството била 150 евро. Общият размер на установените до момента вреди е в размер на 3150 евро. Две жени и мъж са привлечени като обвиняеми. Установено е, че "управителят" Г.Т.(36) публикувал обяви за работа в интернет, 36-годишната К.И. приемала кандидатите, вземала таксата и връчвала договорите. Според уговорката първата група трябвало да отпътува за Испания на 14 ноември, но това не станало.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати