22 Септември 2024 г. Неделя

Бизнесмените на прехода си отиват по естествен път

2010-12-09 17:21:54
Бумът в строителството и развлекателният бизнес отпреди кризата никога няма да се повтори в България в същата степен, прогнозира финансовият министър Симеон Дянков. Той беше основен лектор на семинар, организиран в Европейския парламент в Брюксел от евродепутатите Илиана Иванова и Отмар Карас от Европейската народна партия. 

Според Дянков пикът на строителството и казината е бил до голяма степен спекулативен. Затова, макар България да започва да се отърсва от кризата, едва ли размахът, познат отпреди 2008 г., някога ще се повтори. 

Министърът коментира, че в страната има прекалено много инвестиции в недвижими имоти и туризъм, които са със слаба възвращаемост и поради това задържат икономическия растеж у нас.

Дянков предпочете да не анализира ефектът от кризата, каквато беше темата на семинара и предпочете да говори за шансовете, които тя създава. 

Проблемите в икономиката той отдаде най-вече на това, че бизнес средата у нас по време на прехода и в първите години от европейското членство е била съвсем различна от европейската. Допълнително липсата на инфраструктура ни е държала откъснати от останалата част на Европа. 

Финансовият министър коментира, че икономическите проблеми в страната се дължат предимно на факта, че на важни бизнес позиции се се настанили "борци, комунисти и комсомолци", с които се работело трудно. Но те постепенно бивали измествани по естествен път. 

"Кризата дава невероятни възможности и ние трябва да се възползваме от тях", заяви Дянков в Европейския парламент. 

Като основни източници на надежда за възраждане на икономиката той посочи преместването на производства от Западна към Източна Европа. Такава тенденция вече се забелязвала в производствата от химическия, фармацевтичен и стъклен сектор. 

Такива дейности ще съживят българската индустрия и ще натоварят производствения потенциал, съществуващ у нас отпреди 30 години и оставен да запустява по време на прехода, убеден е министърът.

Според друга идея на вицепремиера акцентът, поставен от сегашното правителство върху строителството на магистрали, ще помогне за по-доброто свързване на България с останалата част на Европа, което ще стимулира икономическия растеж у нас. 

Дянков не пропусна да спомене, че в момента 21 европейски държави се управляват от десни правителства, което създава според него добра база за водене на координирани европейски политики и по този начин за засилване конкурентността на ЕС пред останалата част от света.

В отговор на въпрос обаче заяви, че България не поддържа воденето на обща европейска данъчна политика и се изказа срещу предложенията за въвеждане на европейски корпоративен данък. Той би бил вреден за малки икономики като българската, е аргументът на Дянков. Малките икономики не работят добре при високи данъци за бизнеса, каза финансистът.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати