25 Септември 2024 г. Сряда

"24 часа" и "Труд" сменят главните си редактори, новите ще се избират с конкурс

2011-01-10 07:25:35
Новите главни редактори на вестниците "Труд", "24 часа", "168 часа" и "Седмичен труд" ще бъдат избрани с конкурси, обяви днес на пресконференция президентът на издателския борд на "Вестникарска група "България" Любомир Павлов. Това ще стане до края на февруари, уточни той.
Дотогава като временно изпълняващи функцииите на Тошо Тошев и Венелина Гочева, които вече са вицепрезиденти на издателския борд, ще бъдат съответно Никола Кицевски - за в. "Труд", и Борислав Зюмбюлев - за "24 часа". Тошев и Гочева няма да се явяват на конкурса. 
Сегашните главни редактори на "168 часа" Николай Пенчев и на "Седмичен Труд" Зоя Деянова остават, но също като временно изпълняващи длъжността. Ако желаят, те могат да участват в конкурса, уточни Павлов.
Сред журналистите, които отразяваха пресконференцията, имаше действащи главни редактори и издатели, като Петьо Блъсков, главен редактор на в. "Република", Данка Василева, главен редактор на вестник "Блиц", Димитър Иванов, бивш шеф на отдел в Държавна сигурност и издател на в."Земя".

В средата на декември австрийската компания "БГ приватинвест" с български партньори - мажоритарния собственик на "Софарма" Огнян Донев и бизнесмена и бивш банкер Любомир Павлов, купи "Вестникарска група "България" от немската медийна компания ВАЦ.

Тошо Тошев ще запази и дори малко ще увеличи акциите си до 700 в "Медиа холдинг", съобщи той. Бившият главен редактор на "Труд" ще бъде и председател на борда на директорите на издателската фирма. Гочева пък е получила предложение да стане акционер във фирмата, която издава "24 часа" - "168 часа " ООД и е приела, но все още не се знае с какъв дял ще участва.

Финансовото състояние не може да се коментира три седмици, след като сме влезли в собственост, каза Огнян Донев, член на борда на "Вестникарска група България"  Данните ще бъдат публикувани скоро, те не са тайна, уточни той. Според Христо Грозев, също член на борда, рекламните приходи и тиражите на вестниците със сигурност ще се увеличат. Грозев отново обяви, че имат намерение да развиват интернет изданията на вестниците, защото в това е бъдещето.

"Разходите ще бъдат оптимизирани, но това няма да става чрез съкращаване на журналисти. Възнамеряваме да правим нови проекти и вероятно и по-скоро ще ни трябват повече журналисти", обяви още Любомир Павлов. По думите му най-вероятно "Труд" и "24 часа" няма да застанат зад никоя политическа сила на предстоящите местни изобри, а ще дадат трибуна на всички политици.  Англосаксонският модел предполага вестниците да обявяват преди избори кого точно ще подкрепят, но това било трудно приложимо в България.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати