22 Септември 2024 г. Неделя

Премиерът на Япония: България е икономически и политически стабилна държава!

2011-01-24 22:40:30

"България е икономически и политически стабилна държава и добра дестинация за японския бизнес предвид благоприятната данъчна среда, за която бях информиран от Бойко Борисов. Двустранните проекти в областта на фотоволтаичната енергия и възобновяемите енергийни източници да станат добър пример за това още японски инвеститори да вложат парите си в България".

Tова заяви премиерът на Япония Наото Кан при съвместните изявления с българския министър-председател, който е на работно посещение в Токио, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

"След присъединяването на България към ЕС мисля, че нашите отношения като партньори трябва да се затвърдят, предвид факта, че поддържаме основни ценности", допълни Кан.

Той заяви, че разчита на подкрепа от българския си колега в преговорите на сраната си с ЕС за споразумение за икономическо партньорство.

"Оценяваме усилията, които Япония полага за изпълняване на условията на ЕС за сключване на споразумението и сме убедени, че можем да бъдем полезни за бъдещите взаимоотношения на страната със съюза", подчерта Борисов. По думите му Япония е наш партньор и страната ни има желание да издигнем икономическите връзки между двете държави на нивото на политическите им отношения.

Според Бойко Борисов природните дадености на България, съчетани с технологичните възможности на Япония, в бъдеще могат да са полезни в производството на хранителни продукти и питейна вода. Министър-председателят отправи покана към японския премиер Наото Кан за посещение в България. Според Бойко Борисов фактът, че досега действащ японски министър-председател не е посещавал страната ни, е пасив в отношенията между двете страни.

"Имаме амбициите да се увеличи българският износ за Япония, в т. ч. селскостопанска продукция (птиче месо, екологично чисти продукти, етерични масла), да развием сътрудничество в областта на земеделието.", каза премиерът Борисов.

Той допълни, че България проявява интерес за сътрудничество в областта на търговията с емисии на парникови газове и инвестиции за реализирането на проекти в областта на индустриалните технологии, възобновяемите енергийни източници и ядрената енергетика.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати