27 Септември 2024 г. Петък

Доган ще бъде даден на съд за конфликт на интереси

2010-07-30 15:57:27
Да бъде сезиран Върховния административен съд за конфликт на интереси на лидера на ДПС Ахмед Доган заради полученият от него хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант на хидроенергийни проекти. Това решиха деуптатите от парламентарната комисия за борба с корупция и конфликт на интереси.

Комисията се самосезира по случая през март след публикации за получените от Доган сериозни хонорари. След проверката председателят на звеното Димо Гяуров ("Синята коалиция") подготви доклад, който днес беше одобрен и от представителите на ГЕРБ и "Атака" в звеното. Окончателното решение нарушен ли е закона за конфликт на интереси и каква санкция да бъде наложена обаче е на ВАС.

В доклада на комисията се отбелязва, че през януари 2008 г. лидерът на ДПС сключва четири договора с Института по строителство и минно дело за консултации по проектите "Тунджа", каскадата "Доспат - Въча", за трансфер на водите от "Баташки водносилов път" и за каскадата "Горна Арда".

Общо получените по четирите договора суми са за 1 млн. евро преди удържането на данъците. За тях са платени и полагаемите се данъци, сочи документът, но в същото време от комисията отбелязват, че регистрацията по ДДС не е станала през 2008 г., както изисква законът, а през 2009 г. Посочва се също, че част от хонорарите са взети в началото на 2009 г.

Според документа Ахмед Доган е трябвало да опише в декларацията си за конфликт на интереси, че е свързано лице с Института по минно дело и съответно с "Минстрой холдинг", който е собственик на 60 на сто от капитала на института. В доклада се отбелязва, че според закона свързани лица са физически и юридически лица, с които хората на публични длъжности са в икономическа или политическа зависимост, пораждаща основателни съмнения в тяхната безпристрастност и обективност.

По преценка на Гяуров възложените на Доган задачи са били непосилни за него. "Като се е съгласил да му бъдат възложени невъзможни за него задания, за да получи колосална за мащабите на държавата цена, г-н Доган се е поставил в икономическа зависимост, което е следвало да декларира", се заявява в документа. Подобни данни в декларацията на лидера на ДПС обаче няма и това провокира извода на депутатите, че той е затаил истината за частния си интерес, смята председателят на комисията за конфликт на интереси.

Ахмед Доган оборва тези твърдения в писмо до комисията, цитирано в проектодоклада. Лидерът на ДПС отбелязва, че според закона частният интерес и свързаните лица трябва да са във връзка и да влияят върху безпристрастното и обективното взимане на решенията му по служба - като народен представител. И допълва, че поетите от него задължения като консултант не са обвързани с качеството му на депутат. Депутати от ДПС пък заявиха, че Народното събрание не е взимало никакви решения, свързани с проектите. В писмото си лидерът на ДПС отбелязва още, че законът за конфликт на интереси е влязъл в сила година след като е подписал консултантските договори.

Хонорарите обаче са взети, когато вече е действал законът, коментира пред "Дневник" Димо Гяуров. По думите му е ясно, че Доган е в икономическа зависимост, която е трябвало да декларира, но не го е направил. Ако не като депутат, той е взимал решенията като мандатоносител - той се е подписал за приемането на мандата на тройната коалиция, премиерът Сергей Станишев на практика е зависел от неговата воля - можел е да върне мандата във всеки момент, допълни Гяуров.

И в проектодоклада му се отбелязва, че решенията в предишния кабинет по важни за страната проекти на практика не са се взимали от министрите и правителството, а от т.нар. Съвет на коалицията - оглавяван от тримата лидери Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Това се виждало както от пресконференциите след заседаниета на Съвета на коалицията, така и от изпратено до комисията писмо на директора на дирекция "Правителствена канцелария" на Министерския съвет. Припомнят се и думи на говорителя на ДПС Камен Костадинов, че Доган е един от идеолозите на построяване на хидровъзела "Цанков камък" (язовир и ВЕЦ на река Въча).

В правния свят няма юридически субект "мандатоносител", няма и подобно лице, изброено сред задължените по закона за конфликт на интереси, отговарят от ДПС.

С думите "Чудесно!" премиерът Бойко Борисов коментира решението на комисия.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати