24 Април 2024 г. Сряда

Светът през 2012 година

2012-12-29 16:54:32
Човекът с костюм като на астронавт получи сигнал, че всичко е готово. Той се изправи в малката капсула и пристъпи напред. В огледалния визьор на шлема му се отрази релефът на Земята. 

Той пристъпи напред и скочи... в 39-километровата бездна. Не, това не е научнофантастичен филм - това се случи през тази, 2012 година, а смелчагата е австрийският спортист Феликс Баумгартнер.  

В тази така динамична година като че ли подвигът на свободното падане и преминаването на бариерата на звуковата скорост ще остане едно от нещата, които ще помним за дълго. Като подвигът на първия космонавт Юрий Гагарин. 

И като че ли нарочно точно тази година в свръхмодерната лаборатория като във филм на Джеймс Бонд в Швейцария учените успяха да си отговорят на въпроса какво става, когато се сблъскат два протона. Малко след това Големият адронен колайдер беше спрян за сериозна доразботка. 

Съоръжението ще заработи отново през 2015 година. Тогава, използвайки много по-голяма енергия, колайдерът ще предложи на специалистите възможността да станат свидетели на редки събития – например да видят раждането на божествената частица или т.нар. Хигс бозон. 

Силата на мисълта и желанието за прогрес бележат 2012 година. След дългогодишни изследвания и различни програми, струващи милиарди долари, учените от НАСА се сдобиха с радиоуправляем модел... на Марс! 

Озовал се на Червената планета, „Любопитко” (от англ. Curiosity), както го кръстиха учените, веднага започна да изпраща ценни фото и видео материали, както и всякакви данни за мистериозната планета. 

Въодушевени от резултатите, учените решиха да изпратят и компания на „Любопитко”, но това ще стане едва през 2020 година. С тези три научни пробива като че ли годината изглежда пълна от съдържание за човечеството. Защото в сивия кръговрат на финансите и политиката светът не може да бъде учуден или крайно изненадан. 

Дългоочакваните избори за президент в САЩ се състояха без особена изненада. Набиращият популярност Барак Обама срази с лекота противника си Мит Ромни. "Най-доброто за САЩ тепърва предстои", каза в речта си Обама. "Защитихме съюза си и продължаваме напред благодарение на всички вас. Демокрацията в една 300-а милионна държава може да бъде нещо шумно и объркано. Но не забравяйте, че в този момент на хиляди километри оттук има хора, които рискуват живота си само за правото да критикуват тези, с които не са съгласни". 

Тами Болдуин от Демократическата партия спечели изборите за сенатор от щата Уисконсин и стана първият в историята на САЩ сенатор с открита хомосексуална ориентация. "Не се кандидатирах, за да направя нещо историческо. Направих го заради разликата в живота на семействата, опитващи се да намерят работа и да си плащат сметките", заяви тя в победната нощ. 

По този начин американците отново имат исторически с какво да запомнят вота след миналите избори, когато се сдобиха с чернокож президент. 

С нов президент осъмна и Франция. И то социалист за първи път от 1995 година.  Французите предпочетоха капитана на кораба, който да ги изведе от кризата, да е социалист, гръмна пресата. 

И така на балотажа Франсоа Оланд победи модерния Саркози, който беше освиркан от собствените си привърженици. И понеже французите си падат по пикантериите, първата дама на Елисейския дворец стана Валери Трирвильор, с която Оланд живее на семейни начала. 

Не така леко преминават реформите в Северна Африка и Близкия изток. В седемдневните сражения в Ивицата Газа отново загинаха десетки и се стигна до патова ситуация. 

Решението на този проблем вече десетки години остава неизвестно. Арабската пролет не даде очакваните плодове. За съжаление не може да се каже, че е постигнат сериозен напредък към европейския демократичен модел нито в Либия, нито в Египет, нито в Тунис. 

Поривът за промяна направо удари на камък в авторитарните Саудитска Арабия, Кувейт и Бахрейн. А войната по улиците на Сирия продължава. 

Жертвите вече са хиляди, но никой не се осмелява още да нарече конфликта „гражданска война” или дори „религиозна война”. Положението обаче е точно такова, умиротворителната мисия на Съвета за сигурност на ООН начело с Кофи Анан се провали, а Турция не получи поисканата международна помощ, за да се справи с вълната от бежанци от Сирия. 

Какъвто и да е изходът от тази криза, със сигурност ще бъде окъпан в още кръв. 

Кръвта на невинни беше пролята необяснимо дори в бастиона на демокрацията САЩ. Тази година стрелбата в училища и обществени места отново взе своите жертви. И колкото и необясними да са тези инциденти, те вече стават типични за Съединените щати. 

12 души загинаха, след като мъж откри стрелба в претъпкано кино на премиерата на филма за добрия герой Батман " в предградие на Денвър, Колорадо. Ранените са повече от 30. 

Но истински потресен светът осъмна с новината за стрелба в началното училище „Санди Хук” в Кънектикът. Застреляни са 20 деца на 6 и 7 години. 20-годишният нападател е Адам Ланза, а майка му е възпитателка в училището. Загиват и 7 възрастни. Майката на убиеца е сред тях. 

И природата  взе своите жертви. Източното крайбрежие на Съединените щати беше опустошено от урагана Санди. Жертви на бурята станаха 30 души, а един от най-засегнатите градове е Ню Йорк и кварталите Манханън и Куинс. 

Щетите са за милиони, а уникалността на стихията учените обясниха с няколко метеорологични фактора, които рядко съвпадат. Един от тях е невиждано ниското атмосферно налягане от 946 хектопаскала в окото на бурята. Вторият феномен е пълнолунието, предизвикващо големи приливи в района, които увеличиха риска от наводнения. Третият феномен беше, че Санди се "сблъска" със студен фронт, идващ от север. Възстановяването след супербурята продължава. 

2012 година ни лиши и от някои изключителни личности. Рей Бредбъри, Уитни Хюстън, Гор Видал, Дона Съмър си отидоха завинаги от този свят. 

Роди се обаче нова звезда. Кореецът Псай постави на колене макарена и ламбада с измисления от него танц, имитиращ яздене на кон. Клипът, пуснат в интернет, побърка света и за кратко време хитът, изпълнен на корейски, стана най-гледаното видео в световната мрежа с над 1 милиард гледания. 

И въпреки споровете за стойността на изпълнението хората ще запомнят пълничкия Псай с костюм и смешното поклащане на краката. 

По този обикновен начин си отива и 2012 година. Годината, която ще се запомни с още нещо. Въпреки сигурните прогнози на маите, светът не свърши на 21 декември. Просто навлизал в нова ера. Дано е по-добра.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати