28 Март 2024 г. Четвъртък

България обяви официално: Хизбула стои зад атентата в Бургас

2013-02-05 19:34:52

Двама от замесените в атентата в Бургас са свързани с ливанската радикална организация Хизбула. Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. При терористичния акт от 18 юли 2012 г. на летището в Бургас загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса. 

„Може да се направи обосновано предположение, че две от лицата, съпричастни към атентата в Бургас, са принадлежали към военното формирование на Хизбула“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

По думите му има съпричастност на три лица към терористичния акт в Бургас.

Безспорно са установени две лица с тяхната истинска самоличност с австралийски и канадски паспорт. Единият от 2006 г., а другият от 2010 г. са живели на територията на Ливан. Проследена е цялостната дейност на двете лица на територията на Австралия и Канада.

 

На територията на България те действали с фалшива самоличност и фалшиви шофьорски книжки от Мичиган. Така терористите са наемалиавтомобили и са се регистрирали в хотели. Фалшивите шофьорски книжки са изработени в Ливан.

Цветанов напомни, че беше намерена фалшива шофьорска книжка от Мичиган на името на Филип, а впоследствие още една, също от Мичиган, на името на Рико. 
 
С фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Браян Джеймсън е нает автомобил на територията на Равда.

От намерените документи е изолиран ДНК-профил на Рико и на Филип.

„ДНК профилът на социалната книжка на Рико съвпада с изведения ДНК профил от Филип, който е лицето, което се взриви на летището в Бургас“, обясни Цветанов.  „Има данни за финансиране и съпричастност към Хизбула“, добави той.

Движението на двама от терористите е проследено от Ливан към Европа. Направени са насрещни проверки с партньорски служби за тяхното пребиваване на територията на страните от ЕС, където са се регистрирали с истинската си самоличност. У нас двамата също са влезли с истинската си самоличност и са си тръгнали с истински документи. Установено е цялото движение у нас от момента на регистрация – 28 юни до 18 юли, когато е извършен атентатът.

Винаги сме разчитали на добрите си отношения, които са от взаимен интерес между българското правителство и правителството на Ливан, и се надяваме, че при съответните съдебно-следствени поръчки, които ще бъдат възложени – някои от тях вече са изпратени към компетентните власти както на Ливан, така и на Австралия и на Канада, и на други партньорски служби от други европейски държави, ще може да получим пълна подкрепа относно продължаващото разследване на този терористичен акт, заяви Цветанов. 

За обявяване на тази информация във връзка с атентата Цветанов каза, че е дадено разрешение от главния прокурор. На журналистите не беше дадена възможност за въпроси с мотива, че повече данни не могат да бъдат оповестени.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че в разследването на атентата има много сериозен напредък, който се оценява и извън България.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати