19 Септември 2024 г. Четвъртък

Защо мъжкият имунитет е по-лош от женския

2014-01-03 10:08:58

Мъжете се отличават от жените по много неща – включително по активността на имунитета: тестостеронът усилва работата на гените, потискащи възпаленията, поради което мъжкият организъм по-зле реагира на ваксините и се съпротивлява на инфекциите.

Мъжете, наричани „силният пол”, са по-беззащитни пред бактериални, вирусни, гъбични и паразитни инфекции от жените. Известно е също, че имунната система на мъжете по-слабо реагира на ваксини против грип, морбили, жълта треска и много други заболявания.

Разбираемо е, че и податливостта на заболявания, и слабата реакция на ваксините се свеждат до особености на имунната система. Действително при жените, за разлика от мъжете, в кръвта е по-високо нивото на сигнални молекули, които помагат на клетките да активират възпалителна реакция срещу патогените.

Ако отчитаме, че мъжкият полов хормон тестостерон притежава противовъзпалителен ефект (това е потвърдено от опити с животни), то пъзелът някак се нарежда: получава се, че именно тестостеронът лишава мъжете от имунна защита срещу инфекции.

Дълго време обаче тези данни не се обединявали в цялостна картина. Отворен оставал и въпросът какво прави тестостеронът с имунната система, защо заради него се намалява нивото на възпалителните сигнали.

И ето че Марк Дейвис и колегите му от Медицинската школа на Станфордския университет (САЩ) успели малко да прояснят този въпрос. Изследователите се възползвали от данни, които станфордската медицинска статистика събира вече няколко години – от хората, които идват за ежегодна имунизация срещу грип, преди и след ваксинирането се взема кръв. След това тези образци се анализират внимателно, чак до определяне на нивото на възпалителните белтъчни сигнали и активността на най-различни гени.

Впрочем статистиката на самата работа не била голяма – учените сравнили анализите на 53 жени и 34 мъже. Както се очаквало, при жените в отговор на ваксинацията в кръвта имало повече възпалителни белтъци. Но по това колко много от тези белтъци са присъствали при жените до имунизацията, не можело да се предскаже колко активно започват те да изработват антитела в отговор на ваксината.

Едновременно учените забелязали, че при мъжете по-слабото изработване на антитела се съпровожда с активността на особена група гени, каквато при жените не се наблюдава. За тези гени отново било известно от предишни изследвания – те, първо, участват в регулацията на имунитета, а второ, сами зависят от тестостерона.

Както пишат авторите на изследването в сп. PNAS, активността на тази група гени, наречена Module 52, ясно се съотнася, от една страна, с нивото на тестостерона, а от друга – с нивото на антителата след ваксиниране. Ако тестостеронът е бил много, то и гените се оказали особено активни, и се образували по-малко антитела. При малко количество тестостерон гените не се активирали – но нивото на антитела при това можело да бъде както високо, така и ниско, тоест тук встъпвали в роля други фактори.

Тестостеронът, както показали следващи опити, потискал работата на транскрипционния фактор, който снижава активността на гените Module 52. Ако тези гени се активират, то започва бързо съзряване на клетките, в задачата на които влиза успокояването на имунитета. Тази функция за имунната система е изключително важна, но от това не следва, че такова умиротворяване на имунитета трябва да се случва винаги. В случая с инфекциите от имунитета се изисква бърз и енергичен отговор, а не бавен и вял.

Главният извод, който може да се направи от резултатите, се състои в това, че тестостеронът действа не на самата ваксина, а на по-дълбоко ниво от регулацията на имунната система. Което, разбира се, силно усложнява създаването на подходяща „мъжка” ваксина – тук е необходимо не да се преодолеят дребни технически трудности, а да се повлияе на взаимоотношенията между тестостерона и имунната система.

Друг интересен въпрос носи по-общ характер – защо еволюцията е създала толкова неудобен хормон за мъжете? Силният пол традиционно се смята за по-устойчив на инфекциозни заболявания по силата на своята социално-биологична роля – мъжете воюват за територия, защитават семейството, откриват нови земи и т.н. Тестостеронът помага на мъжете да бъдат по-агресивни и успешни в съревнованието с други, но се получава, че същият този тестостерон повишава вероятността мъжът да почине от инфекция, получена от рана.

Впрочем жените не бива да оценяват своята активна имунна система като голямо преимущество. Да, слабият пол по-малко страда от инфекции и паразити, но при жените е по-висока вероятността да си „заработят” някое общо системно заболяване, възникващо от прекалена активност на имунитета. Освен това възпалителният отговор дори в случай на необходимост може да бъде толкова силен, че вредата от него да се окаже по-голяма, отколкото ползата – според статистиката жените два пъти по-често от мъжете умират именно от общо възпаление, излязло от контрол, заключава Medical Xpress.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати