29 Март 2024 г. Петък

Нови учебници за първи и пети клас можело да има по Нова година

2016-02-12 06:59:11

Смяната на учебници в средата на учебната година е пълен абсурд. Това заяви в интервю за БНТ Даниел Вълчев от Движение „България на гражданите”.

Вълчев, който е и бивш просветен министър, е категоричен, че в образованието не трябва да се допускат две неща – хаос в системата и някое дете да остане без учебник. Ако тези две неща се спазват, останалото било въпрос на технология.

При проф. Тодор Танев ставало въпрос за учебните програми, а не за учебниците. Учебниците са производни на учебните програми, изтъкна Даниел Вълчев. Той посочи, че се сменят доста програми и хората са доста чувствителни, при това с основание, когато става въпрос за български език и литература, българска история. Затова нещата трябвало да се преглеждат много внимателно. Сгъстените срокове не винаги са най-хубавото нещо, предупреди Даниел Вълчев.

Запитан дали трябва да бъдат отложени промените, които се обсъждат в последните седмици, той заяви, че обществото ясно трябва да знае между какво се избира. Факт е, че законът е едно голямо постижение за българското училищно образование. Още по времето, когато аз бях министър, имаше такъв проект, който като логика беше същия – с промени в структурата на образователната система в училищното образование и с ред други неща, които са важни, обясни ексминистърът на образованието.

Той подчерта, че структурата води до промени, които изискват технологично време. По мнението на Вълчев за всичко останало, с изключение на учебниците, ще се успее. Няма как да се успее с издаването на новите учебници за първи и пети клас, защото за да бъде издаден един учебник първо се прави конкурс, в който да има максимален брой участници. Това обикновено отнема около 7 месеца. След това започват други процедури – специалисти го оценяват, учителите по съответния предмет. Това трае около 13-14 месеца. Фатално е закъсняването, заключи Вълчев. Той прогнозира, ченовите учебници могат да се чакат края на есента, по-скоро към Нова година. Никой министър не трябва да разрешава смяна на учебниците в средата на годината.

Даниел Вълчев смята, че новата просветна министърка Меглена Кунева и екипът й ще предложат това, между което трябва да се избира. Единият вариант бил законът да бъде отложен с една година, което според Вълчев не е добре. Вторият начин бил да се приеме компромисен вариант – да се започне със старите учебници, с компромисите, които това носи.

Набрано е едно темпо и то не трябва да се губи. Трябва да се види кое е по-доброто и то най-вече за децата. Учителите и родителите трябва да са напълно наясно какво се решава и защо, между кои неща се избира и защо е избрана точно това. Това е трудно решение, отбеляза Даниел Вълчев и изрази съжаление, че мандатът на новия министър започва с този труден избор.

Относно анекса между ГЕРБ и Реформаторския блок, Даниел Вълчев отбеляза, че това зависи от всички коалиционни партньори. Той посочи, че има малко разминавания, но се надява те да бъдат изчистени следващата седмица.

Едното разминаване било за ниския праг на ДДС. Реформаторите настояват той да се увеличи до 200 000 лева, но от ГЕРБ имали съмнения. По-важният въпрос обаче бил за изборните преференции. Даниел Вълчев призна, че у нас изборите не се провеждат честно. Това било факт, който никой не можел да оспори. Всички на ръководни позиции в държавата са длъжни да направят нещо, защото не може 25 години да не можем да се оправим с изборното законодателство. Не трябва да се допуска това, което се случи на последните избори – лоша организация, съмнения.

Трябва да има ясен сигнал, че ще се въведе електронното гласуване в България, машинното гласуване и най-вече преференциите, подчерта Вълчев.

Той смята, че големият принципен въпрос е всеки един българин да може да пренарежда изборните листи ефективно. ГЕРБ искали да сложат големи прагове за преференциите, защото според тях именно преференциите били причини за многото недействителни гласове. Реформаторите били на друго мнение и не били склонни да отстъпват много по тази тема.

В анекса като първа точка бил залегнал антикорупционният закон. Вълчев е убеден, че до няколко седмици законът ще влезе в Министерския съвет и в парламента. Той подчерта, че смисълът на закона не е да тормози хората, а да установява корупционно поведение. Мисля, че е намерен много добър баланс в този закон. Меглена Кунева проведе редица срещи с експерти, НПО-та. Мнението на всички е взето предвид, обясни Даниел Вълчев.

Относно КТБ, Вълчев смята, че основният проблем не е колко влогове е държал, а на кого са давани големите кредити и на кого е плащала банката. Вълчев коментира, че за година половина спестяванията на българите са нараснали многократно и парите отново са в банките, а уж нямаме доверие на банките. Същото се отнасяло и за политиците. Нямаме доверие в тях, не ги харесваме, а пак си ги избираме, заключи Вълчев.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати