28 Март 2024 г. Четвъртък

Испания вкарва в затвора капитана и моряците от българския „кокаинов" кораб

2016-08-03 12:43:28

Испанският съд е осъдил на затвор българските моряци от кораба „Св. Николай”. Това съобщава Maritime.bg, като се позовава на решението на съда в Испания, с което разполага.

Припомняме, че българският кораб „Св. Николай” бе заловен с близо 3 тона кокаин на борда. Дрогата бе открита на 13 август 2012 година. Бяха арестувани 22-ма българи на борда на кораба, който пътувал под български флаг за Галисия, след като е бил щурмуван плавателният съд в открито море.

При акцията, наречена "Спартан”, бяха задържани общо 31 души, заподозрени, че участват в международна мрежа за трафик на наркотици.

Собственик на фирмата, наела моряците, е Дойчин Дойчев.

Испанският съд е наложил наказания от 6 до 10 години. Моряците от командния състав са получили по 10 години лишаване от свобода, а изпълнителският състав – 6 години и един ден.

Испанските власти обвиняват 31 души за трафика на дрогата.

Близки на моряците споделят, че Дойчин Дойчев не се е явил на делото в Испания. Те казват също, че Испания претендира и за огромни глоби, освен лишаване от свобода. Наложените наказания щели да се обжалват.

У нас течеше паралелно разследване, което бе прекратено. Обвинения на Дойчев не бяха повдигнати. Прокуратурата у нас нямала никакви доказателства срещу него.

От показанията на капитана на кораба Иван Станчев пред испанския съд става ясно, че той е бил принуден да допусне превоза на дрогата. Първоначално той отказвал да бъде замесен в трафика. Седмица по-късно обаче получил обаждане и заплахи за проблема, ако не участва.

Пред съда капитанът признал, че не знаел какво е количеството кокаин, но знаел къде е скрита дрогата на кораба. Пред магистратите той не могъл да определи кои от моряците са знаели и кои не.

На борда на българския кораб кокаинът е прехвърлен от риболовен съд през тъмната част от денонощието. Според материалите по делото това е кораб OS CASTRO.

От съдебното решение не става ясно какви точно са били заплахите, отправени на капитана и другите моряци. Не е ясно и какво е участието на българската фирма, която ги е наела. В показанията си обаче капитанът на кораба посочил, че българската фирма е издавала съгласувани с наркотрафикантите разпореждания.

Испанските власти се позовават на множество специални разузнавателни средства. Били засечени разговори и срещи. Имало и множество други доказателства, включително данни за координатите, на които дрогата трябвало да се разтовари на друг съд.

Предварително изтекли данни за среща на капитана с представители на наркотрафикантите са били потвърдени. В една от срещите е участвал и български гражданин, чиято самоличност не се назовава.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати