16 Април 2024 г. Вторник

Фандъкова призна: Общинари – в имотната мафия

2017-01-04 11:06:25

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


В общинската администрация има хора, които работят за имотната мафия. Това признание направи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Бившият районен кмет на "Младост" вероятно няма общо със схемите за кражби на апетитни парцели в столицата, но със сигурност служители на общината са свързани с имотната мафия, каза кметицата пред bTV.

Така тя коментира разследването, че огромно количество имоти в "Младост" и населените места около София са били придобити с фиктивна реституция, базирана на подправени документи.

Бившата кметица на района Цвета Авджиева от ГЕРБ пък беше принудена да подаде оставка след граждански протести срещу застрояването на зелени площи в един от най-големите жилищни комплекси в столицата.

"Опити за кражба на имоти не се правят за първи път. Ние имахме случаи, в които успяхме да защитим обществения интерес", каза Фандъкова и даде пример с парк "Възраждане". Тогава бе подправен подписа на Бойко Борисов в качеството му на кмет.

Освен това районни кметове са успели да спасят от застрояване зелени площи в "Подуене", "Красно село", "Слатина" и др.

Фандъкова коментира и тревожните данни за замърсяване на въздуха. Вчера в няколко квартала в столицата, сред които "Павлово", "Надежда", "Красно село" запрашаването е било до 9 пъти над нормата.

Най-големият проблем за качеството на въздуха в София през зимните месеци е отоплението на твърдо гориво. Затова и най-високите нива на прахови частици са замерени в дните след Нова година, когато нямаше сериозен трафик в София, посочи Йорданка Фандъкова.

"Замърсяването е в двата квартала близо до периферните райони на София, които най-често се отопляват с твърдо гориво", обясни тя.

Фандъкова съобщи, че е обмислян вариант за поставяне на филтри на комините, но той не е бил достатъчно ефективен. Училищата и детските градини, които са на нафта или въглища постепенно минават на газ, където е възможно, или получават ВЕИ инсталации.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати