16 Септември 2024 г. Понеделник

„Върви, народе обгазени” и противогази по емблематични паметници в София

2017-01-31 10:59:22

Редица емблематични паметници в София тази сутрин осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на града. Инициатор на акцията са неправителствената организация "Спаси София" и артистът Ивайло Христов.

Фигурите на Св. Патриарх Евтимий, Св. Св. Кирил и Методий, Христо и Евлоги Георгиеви, Пенчо и Петко Славейкови и Алеко Константинов бяха сред преобразените паметници, информират от неправителствената организация.

От неправителствената организация са категорични, че проблемът със замърсяването на въздуха вече е достигнал критични нива. Те определят като твърде закъснели спешните мерки, които трябва да се вземат отдавна.

От НПО-то очакват кметът Йорданка Фандъкова лично да се ангажира с проблема и да предприеме действия. Ако това не се случи, от "Спаси София" са готови на ефективни протести.

От "Спаси София" твърдят, че столицата ни е най-мръсната в ЕС. Статистика на здравно министерство пък показвала, че само в София жертвите на мръсния въздух са над 700 годишно.

От НПО-то изтъкват, че през почивните дни измервателните станции на територията на Столичната община са отчели стойности на фини прахови частици от над 400μg/m3, при норма от 50μg/m3.

От "Спаси София" алармират, че пореден ден, поредна седмица и пореден месец дишаме опасен въздух. Те са недоволни, че никой от тези, от които се очаква реакция, не се впечатлявал.

От организацията се обърнаха към управляващите с думите, че този проблем няма да се реши със стотина метанови автобуса или 2-3 ремонтирани парка. Според представителите на НПО-то се изисква смела и безкомпромисна промяна в начина на задаване на приоритетите на управлението.

"Битката ще бъде тежка, но ако бъде спечелена, ще е за всички ни. Престанете да игнорирате проблема и да се оправдавате по медиите, едва когато някой журналист ви притисне. Отговорността за здравето на софиянци е ваша", категорични са още от "Спаси София".

От организацията настояват борбата срещу замърсения въздух да се превърне в абсолютен приоритет на Столичната община. Гражданската инициатива настоява да се промени в данъчната система, които позволяват общините да поощряват използването на икономични и незамърсяващи автомобили. Друго искане е да се преосмислят енергийните помощи към чисти фирми на отопление, вместо твърдо гориво. Трябвало да се помисли за увеличение на инвестициите в градския транспорт, а самият той да бъде безплатен в дните с пиково замърсяване. Така щяло да се противодейства на замърсяването от личните автомобили.

От "Спаси София" смятат също, че повече улици трябва да се превърнат изцяло в пешеходни. Според тях е необходимо центърът на града постепенно да се затвори. Повече качествени велоалеи, контрол на хигиената при строителните обекти и много по-често миене на улиците, включително, включително и вътрешнокварталните, както и внасяне на някакъв ред в паркирането в жилищните комплекси са други искания на организацията.

източник: news.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати