20 Септември 2024 г. Петък

XXII век: Светло бъдеще или Армагедон!

2010-11-26 11:51:52

Ян Морис, професор по история на Станфордския университет, автор на няколко футурологични бестселъра, твърди, че през ХХII век хората ще живеят в градове с население над 140 милиона души, съобщи в. "Дейли мейл".

"Мога да успокоя тези, които се страхуват от противопоставянето между Изтока и Запада и предполагат, че именно то ще влияе върху живота на хората в бъдещето - казва Ян Морис. - Планетата ще се промени така, че самите понятия Изток и Запад ще загубят смисъл."

Според проф. Морис човечеството е изправено пред най-големия скок в развитието си за последните 15 000 години, допълва БТА. Още през 2050 година социалното развитие ще се ускори два пъти, а след 2100 г. - още два пъти. Ще се появят гигантски мегаполиси с население 140 милиона души - градове с размери, надхвърлящи тези на Ню Йорк, Москва, Токио, Мексико, Мумбай взети заедно. Бойната мощ на армията ще нарасне поне пет пъти в сравнение със сегашната.

И то не за сметка на ядрения потенциал, а благодарение на съвършено ново оръжие. Вместо хора ще воюват роботи. Решаващи ще са кибервойните. А нанотехнологиите ще превърнат повечето материали в смъртоносно оръжие. Ян Морис припомня, че само за един век - ХХ - ние сме изминали пътя от телефона до интернет.

През XXI човечеството (поне богатите страни) ще получат достъп до цялата информация в света. Умовете ще се слеят в един мощен компютър, твърди Морис. В САЩ вече разработват компютри на молекулярно ниво, създадени от ензими и ДНК молекули.

Предвижда се те да бъдат имплантирани в главите на войниците, за да дадат на пехотинците предимство пред машините в бързината на мисълта, да увеличат паметта.

В аналогично направление се движи друг проект - "Тих разговор".

В неговите рамки се разработват специални имплантанти, които ще разшифроват доречевите електрически сигнали в мозъка и ще ги изпращат чрез интернет, за да могат войниците да общуват без радио или електронна поща. Всичко това може да се превърне в реалност още през 2020 година. Още през следващата година се очаква компанията IBM да представи суперкомпютъра Blue Gene/Q, който ще ни доближи към възпроизвеждането на човешкото съзнание. А според някои учени, като Рей Курцвейл, през 30-те години на XXI век сканирането на мозъка неврон по неврон ще позволи разумът да бъде "поместен" в компютър.

Курцвейл нарича това "сингулярност" - точка в историята, след която промените се извършват толкова бързо, че изглеждат мигновени. Ян Морис предполага, че както географията влияе на скоростта на социалното развитие в различни части на Земята, така ускореното общо развитие също ще промени самото понятие география и дори може да го лиши от смисъл.

Сливането на простосмъртни с машини може да означава появата на нови начини на живот, работа, борба, мислене и дори любов.

Ще се открият нови методи за раждане, стареене и смърт. А това може да ознаменува края на тези понятия в обичайното им разбиране и зараждането на свят, превъзхождащ всички, които нашият неподготвен мозък може да си представи. Чудесата са възможни, ако нещо не им попречи. Защото самите тенденции често генерират сили, които ги неутрализиран.

Да вземем например разцветът на великите империи в древността - Римската и Китайската. Те са дали тласък на преселението, войните, глада, болестите, които от своя страна са ги разрушили. Ускорението на социалното развития през XXI век създава плашещо подобен модел. Не минава и година без СЗО да прогноза нова епидемия - грип, СПИН и т.н., които се разпространяват по-бързо от огъня и водят до смъртта на милиони хора.

Междувременно и климатът се променя по-бързо, отколкото през последните 12 000 години. Към 2050 г. се очаква , че в региона Централна Африка - Централна Азия ще има 200 милиона "климатични мигранти", спасяващи се от глад, болести и отслабени държави.

Когато политическите мъдреци описват бъдещето, те си го представят в голяма степен като настоящето, само че с малко повече блясък. Грешат. Не можем да мислим, че ще променим някои страни от живота, без това да се отрази и на всички други. XXI век ще балансира между сингулярността и Армагедона. А това означава, че близките няколко десетилетия ще се превърнат в най-важните в историята.

Ако сингулярността победи, ще станем свидетели на невероятни технологични промени, достигащи до биологичното изменение на човека. Ако надделее Армагедон, е неизбежен крахът на цивилизацията, която сме градили с толкова усилия през последните 15 000 години. При всички случаи ускореното социално развитие води до промени. Затова въпросът сега не е в това колко ще се задържи западната цивилизация. А в това дали ще успее човечеството да премине на свършено ново равнище на съществуване, преди да ни е споходило някое истинско бедствие.  

източник: actualno.com

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати